- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZeilend vrachtschip EcoClipper is van begin tot eind duurzaam

Zeilend vrachtschip EcoClipper is van begin tot eind duurzaam

- Advertentie -

Delen

De EcoClipper500 is beduidend duurzamer dan conventionele schepen. Dat toont een onderzoek aan naar het door de Nederlandse startup EcoClipper ontwikkelde prototype voor een zeilend vrachtschip.

Het onderzoek bestond uit een levenscyclusanalyse (LCA), naar de impact van het nieuw te bouwen schip. De LCA is uitgevoerd door een team van specialisten onder leiding van milieuonderzoeker Andrew Simons. “Door in een dergelijk vroeg stadium een LCA uit te voeren, laat EcoClipper niet alleen zien dat het de invloed van menselijk handelen op het milieu serieus neemt, maar laat het ook zien, al tijdens de ontwerpfase zo hoog mogelijk in te zetten op duurzaamheid. Tegelijkertijd kunnen potentiële investeerders en uiteindelijk klanten dit onderzoek bij hun afwegingen betrekken”, aldus Simons.

80 procent minder uitstoot

De LCA laat zien dat de verwachte milieu impact van de EcoClipper500 tijdens de bouw en latere exploitatie beduidend lager is dan die van bestaande zeeschepen. De uitstoot ligt gedurende de levensduur 80 procent lager dan die van een containerschip, bij een vergelijkbare hoeveelheid lading. Dat komt vooral door de toepassing van windenergie voor de voortstuwing in plaats van motoren op stookolie.

EcoClipper kiest met het prototype voor een combinatie van bewezen zeilvaarttechnologie en innovaties in het materiaalgebruik en de systemen. Het jonge bedrijf is met verschillende partijen in gesprek om als mogelijke partner het eerste schip in de vaart te brengen.

Zeilende vrachtvaart

“Deze studie toont duidelijk de duurzaamheidsrelevantie van het EcoClipper500-prototype aan. Daarmee is het een volgende mijlpaal, op de weg naar een toekomstige logistieke sector, die door middel van innovatie en goed gebruik van natuurlijke energie, werkelijk emissievrij wordt”, zegt Jorne Langelaan, CEO van EcoClipper.

Hij richtte de in Alkmaar gevestigde rederij in 2018 op. Langelaan is zeilvaartkapitein, ervaringsdeskundige op het gebied van de zeilende vrachtvaart, en medeoprichter van de rederij Fairtransport, die met de zeilschepen Tres Hombres en Nordlys transport verzorgt. EcoClipper wil een vloot van zeilschepen ontwikkelen die zowel duurzaam transport als reizen aanbieden. De EcoClipper-schepen gaan op vier vaste lijndiensten tussen de continenten varen en daarmee een geheel nieuw emissievrij logistiek netwerk creëren.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -