- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOok eigenaren historische vaartuigen gaan voor duurzaam

Ook eigenaren historische vaartuigen gaan voor duurzaam

- Advertentie -

Delen

Varend erfgoed is van zichzelf al duurzaam, zo bewijst de leeftijd van de historische vaartuigen. Maar het kan altijd beter. Daarom lanceerde Vereniging de Motorsleepboot (VDMS) op 27 mei 2022 een duurzaamheidscampagne tijdens de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis.

Het behoud van de schepen en het doorgeven van de Nederlandse maritieme geschiedenis staat in de doelstellingen van de VDMS. Sinds 2021 focust de vereniging ook op duurzaamheid, voor behoud van het varend erfgoed zelf, maar ook voor het milieu.

Marginale bijdrage aan uitstoot

VDMS heeft samen met de koepelorganisatie Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) een onderzoek uitgevoerd naar de emissie van historische vaartuigen en die vergeleken met de cijfers van de totale recreatievaart. “Uit het onderzoek onder duizend schepen blijkt dat de uitstoot van varend erfgoed ten opzichte van de gehele recreatievaart marginaal is”. Aldus VDMS’ projectleider duurzaamheid Matthijs Wink.

Gekeken is naar CO2 (koolstofdioxide), NOx (stikstofoxiden), fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide. “Dit onderzoek geeft aan waar we nu staan. Maar we zien als vereniging kansen om te verduurzamen. Wij kijken niet alleen honderd jaar terug, maar ook graag honderd jaar naar de toekomst.”

Uitzonderingspositie voor varend erfgoed

Koepelorganisatie FVEN pleit voor een uitzonderingspositie voor varend erfgoed. Zoals oldtimers een aantal privileges op het land kennen. Zaterdag 27 mei is daarvoor een petitie gestart. In de eerste  24 uur werd de petitie inmiddels ruim 800 keer ondertekend.

FVEN en VDMS willen verder onderzoeken welke alternatieven bruikbaar zijn voor welke motoren in de vaartuigen. Bijvoorbeeld HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Tijdens de

Sleepbootdagen in Zwartsluis namen de opduwers het tegen elkaar op in een trekproef. Elke opduwer kreeg daarvoor een jerrycan met HVO.

Tijdens het Hemelvaart-weekend ontving Zwartsluis zo’n 200 historisch vaartuigen. Langs de kades waren de varende monumenten te bewonderen en veel eigenaren stelden hun boot open voor bezoekers.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -