- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNoord-Holland: 4,2 miljoen voor duurzamere havens en binnenvaart

Noord-Holland: 4,2 miljoen voor duurzamere havens en binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Provincie Noord-Holland stelt 4,2 miljoen euro subsidie beschikbaar om de zeehavens van het Noordzeekanaalgebied en Den Helder te verduurzamen. Het geld is onder andere bedoeld voor de overgang naar duurzame energiebronnen door de binnenvaart.

“Onze zeehavens spelen een belangrijke rol in de overgang naar schone energie en een circulaire economie”, aldus gedeputeerde Zita Pels (Zeehavens en Circulaire Economie). “Samen met het bedrijfsleven willen we ervoor zorgen dat onze zeehavens een voorbeeld worden op het gebied van duurzaamheid. Deze regeling helpt ondernemers daarin weer stappen te zetten.”

Elektrisch of op waterstof varen

Ondernemers in de zeehavens kunnen voor verschillende doelen bij de provincie aankloppen. Bijvoorbeeld voor het overgaan op duurzame energiebronnen. Provincie Noord-Holland meldt op haar site: “De binnenvaartschepen die van en naar beide havens gaan, varen namelijk veelal op fossiele brandstoffen als olie, gas of steenkool. Dit is slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit. Rederijen kunnen deze subsidie gebruiken om innovaties toe te passen zodat ze bijvoorbeeld op waterstof of elektriciteit gaan varen.”

Ook stimuleert de provincie de aanleg van walstroom: “Schepen die aan wal liggen, gebruiken bij het in- en uitladen diesel om hun schip in operatie te houden. Als een haven een duurzame walstroomvoorziening plaatst – zoals waterstof of elektriciteit – scheelt dit ook veel uitstoot.”

Vervoer over water

Gedeputeerde Zita Pels (Zeehavens en Circulaire Economie): “Door te investeren in duurzaam vervoer over het water en op het land zorgen we ook voor een afname van de stikstofuitstoot. Dat is goed voor de natuur en ook goed voor de bedrijven zelf: zo ontstaat er ruimte voor nieuwe duurzame bedrijvigheid.”

Ondernemers kunnen vanaf 1 december 2020 subsidie aanvragen via de website van Provincie Noord-Holland. De provincie beoordeelt de aanvragen op volgorde van ontvangst.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -