- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsTukker vervoert straks écht emissievrij

  Tukker vervoert straks écht emissievrij

  - Advertentie -

  Delen

  Met als doel emissievrij zeevracht te vervoeren kocht coöperatie EcoClipper begin 2022 een groot zeilschip: de Tukker. Het verbouwen van het schip, dat flink wat achterstallig onderhoud had, om het geschikt te maken voor de vrachtvaart bleek echter niet zonder tegenslagen.

  Toen Jorne Langelaan, de oprichter van EcoClipper, begin dit jaar zijn handtekening onder het koopcontract van De Tukker zette, hoopte hij op een snelle financiering en verbouwing. Dan kon hij nog dit jaar de verladers bedienen die emissievrij hun producten willen laten vervoeren. De wereldeconomie werd echter op z’n kop gezet en het schip bleek in slechtere staat dan verwacht

  Financiering

  “Na een aanvankelijk goede start stokte de financiering na het begin van de oorlog in Oekraïne. Om toch de benodigde investeringen te kunnen doen, verstrekte één van de initiële investeerders een hypotheek op het schip. Nu duidelijk wordt dat het grootste deel van het werk achter de rug is, verwacht ik ook dat de financiering rondkomt.” Aldus Jorne, die positief is over de toekomst van duurzaam vervoer per zeilschip.

  Onderwaterschip vervangen

  Het grootste deel van de verbouwing is verricht door scheepswerf Talsma in Franeker. Toen duidelijk werd dat er veel meer werk aan het schip te doen was, was het Jelle Talsma, oprichter en directeur van de gelijknamige werf, die aanbood het gehele onderwaterschip te vervangen. Hij zei: “Dit is nu niet leuk, niemand is hierbij gebaat, maar als het schip volgend jaar zeilend vracht vaart en de weg wijst naar een duurzame logistiek voor de toekomst, dan kom je snel over deze tegenslagen heen.”

  Er is een nieuwe vloer in het ruim gelegd. ((foto EcoClipper)

  Open voor publiek

  Zaterdag 29 oktober ligt het schip vanaf 14.00 uur, open voor publiek, aan de kade bij Talsma Scheepswerf in Franeker. Iedereen kan lid worden van de EcoClipper Coöperatie U.A. en daarmee mede-eigenaar van De Tukker en delen in de toekomst van écht emissievrij transport op basis van wind.

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -