- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZeilend vrachtschip De Tukker volbrengt eerste reis

Zeilend vrachtschip De Tukker volbrengt eerste reis

- Advertentie -

Delen

De eerste reis van De Tukker zit erop. Op 28 juni arriveerde het zeilende vrachtschip van EcoClipper na enkele weken in Amsterdam. Het deed op de reis naar Portugal en terug verschillende Europese havens aan. Onderweg werd een gemengde lading. Het schip vaart op de zeilen en daarmee emissievrij.

De bemanning is enthousiast over de zeileigenschappen van het schip, al zat het niet altijd mee: “Op de terugweg over de Atlantische Oceaan en in de Golf van Biskaje was er veel tegenwind. In die hoek kunnen de zeeën zich aardig opbouwen. Juist door zulke belevenissen overheerst er bij aankomst in de haven een gevoel van overwinning.”

Het verschil maken

EcoClipper wil een schoon alternatief aanbieden voor het vervuilende transport met containerschepen en vrachtauto’s. Daar komt bij dat het zeilschip stil door het water beweegt; doordat er geen motor aanstaat is het onderwaterecosysteem ermee gebaat.

“Voor bedrijven die hun milieubeleid niet alleen in mooie folders, billboards en website pagina’s willen belijden, is het inrichten van hun logistiek met behulp van zeilschepen een uitgelezen kans om een tastbaar verschil te maken”, stelt EcoClipper. “Dit gebeurt slechts mondjesmaat. Het hele concept is namelijk nog weinig bekend. Vanuit Nederland varen er momenteel nog maar een handjevol zeilschepen met vracht. Dit zijn onder andere de Vrijbuiter, de Ide min en de al langer opererende Tres Hombres.”

In Frankrijk zijn ze al een stuk verder op het gebied van windvoortstuwing, aldus EcoClipper. Daar wordt op dit moment een aantal zeilende vrachtschepen gebouwd, die veel groter zijn dan de vanuit Nederland opererende schepen.

Coöperatie

De Tukker ligt nu afgemeerd in Den Helder. De zwart-witte tweemaster werd anderhalf jaar geleden gekocht door EcoClipper. De op coöperatieve basis opererende rederij heeft het schip weer voor de vrachtvaart laten uitrusten.

Met de eerste reis heeft De Tukker volgens EcoClipper bewezen een volwaardig duurzaam alternatief te zijn voor de containervaart of het vervoer over de weg. Naast vracht heeft het door vijf bemanningsleden gevaren schip ook accommodatie voor twaalf passagiers.

Volgende reis

Jorne Langelaan, oprichter van EcoClipper, hoopt dat er ook daadwerkelijk intensief gebruik van De Tukker gemaakt gaat worden. “We zijn heel laat voor de natuur, maar heel vroeg voor de economie. Bedrijven zijn van harte welkom contact op te nemen om hun producten te laten verschepen. Maar dat geldt ook voor particulieren die mee willen varen. Wie het mysterie van de zee wil ontdekken kan nu bij ons aanmonsteren.”

Inschepen voor de volgende reis gebeurt al op 1 juli. De volgende dag wordt er zeil gezet van Den Helder naar Hartlepool (GB) en Edinburgh in Schotland. Er is nog plaats aan boord…

Delen

- Advertentie -

Meer

2 reacties

  1. De voetprint van het schip met zowel een motor als een zeil uitrusting, en voetprint van de extra bemanning en hun kosten, is in de overwegingen niet mee genomen. Als je dat wel doet ziet het ecoplaatje er heel anders uit.

  2. Het gaat om het idee van zeilend varen. Of je nu een windmolen bouwt of een schip op windkracht laat voortbewegen is hetzelfde. Over de voetafdruk van een equippe van vijf matrozen valt na te denken. Als deze mensen thuis achter de geraniums zouden zitten blijft hun voetafdruk gelijk. Nu kunnen ze nog lekker een beetje frisse wind opsnuiven.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -