- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStremmingen duwvaartkolk Prinses Irenesluis door reparaties

Stremmingen duwvaartkolk Prinses Irenesluis door reparaties

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat plaatst nieuwe damwandankers in de Prinses Irenesluis bij Wijk bij Duurstede. Daardoor is de duwvaartkolk van 15 februari tot en met 4 juni 2021 regelmatig gestremd. Vooral de duwvaart loopt vertraging op, maar ook de overige scheepvaart moet rekening houden met extra reistijd.

Bij een controle bleek dat de verankering van de damwanden in de fuik voor de duwvaartkolk niet meer in goede staat verkeert. Daarom worden de damwanden versterkt. De werkzaamheden duren lang vanwege het grote aantal damwandankers en de droogtijd van het beton.

Hinder en omvaren

Door de werkzaamheden aan de sluis in het Amsterdam-Rijnkanaal heeft de scheepvaart forse hinder van maandag 15 februari 06.30 uur tot vrijdag 4 juni 20.00 uur, waarschuwt Rijkswaterstaat. In deze vijftien weken is de duwvaartkolk gestremd tussen 06.30 en 20.00 uur. Buiten deze tijden is de kolk beschikbaar voor vaartuigen tot 11,50 meter breed.

Tijdens een deel van deze periode, van maandag 15 maart 06.30 tot vrijdag 9 april 20.00 uur, is de duwvaartkolk volledig gestremd. Dus ook buiten de werktijden.

Ontkoppelen

Stremming van de duwvaartkolk betekent dat de duwvaart alleen door de andere, smallere kolk kan passeren. Dit betekent dat de duwstellen moeten ontkoppelen en de bakken twee aan twee door de kolk moeten varen. Dit kost extra tijd. Aangezien maar één kolk beschikbaar is, moeten ook andere schepen rekening houden met vertraging.

Een deel van de schepen kan omvaren via de Prinses Beatrixsluis. Dit geldt voor duwvaart tot 186,50 meter lang en 11,45 meter breed (mits ze boegbesturing hebben) en voor schepen tot 135 meter lang en 15 meter breed.

Damwandankers

Het karwei wordt uitgevoerd door aanneemcombinatie PARK. Die gaat 120 nieuwe damwandankers plaatsen om de damwanden te versterken. Dit gebeurt via het boren van een gat in de damwand en in de grond. Daarin wordt beton gegoten en vervolgens een stalen pin geduwd. Het beton moet twee weken drogen. Vervolgens wordt de anker op spanning gebracht en definitief aan de damwand bevestigd.

Daarnaast vervangt de aannemer balken wrijfhout en voert deze andere kleine werkzaamheden uit. Het werk kan alleen uitgevoerd worden vanaf het water.

Hekken

Uit voorzorg zijn er hekken op het terrein geplaatst om een te grote belasting door zware voertuigen, zoals maaimachines en auto’s, te voorkomen. Als de werkzaamheden klaar zijn, verwijdert Rijkswaterstaat deze hekken weer.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -