- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRaad van State houdt Maritieme Servicehaven Urk tegen

Raad van State houdt Maritieme Servicehaven Urk tegen

- Advertentie -

Delen

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 11 december het inpassingsplan ‘Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland’ van de provincie Flevoland vernietigd. Dat betekent dat de provincie nog geen nieuwe buitendijkse haven bij Urk mag aanleggen.

De IJsselmeervereniging had diverse bezwaren tegen het provinciale plan aangevoerd in een juridische procedure bij de afdeling Bestuursrechtspraak. Zo zou het plan leiden tot een toename van stikstofuitstoot en zou dat de Natura 2000-gebieden Rottige Meenthe & Brandemeer, Weerribben en De Wieden aantasten.

Stikstof

De zogenoemde passende beoordeling, de ecologische onderbouwing van het plan, voldoet niet aan de natuurwetgeving. De Raad van State heeft de passende beoordeling getoetst aan de criteria uit zijn uitspraak van 29 mei 2019 over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

In de passende beoordeling voor dit plan is de Provincie Flevoland er namelijk van uitgegaan dat zich in de toekomst ontwikkelingen zullen voordoen die een positieve invloed kunnen hebben op de omvang van de stikstofneerslag in de Natura 2000-gebieden. “Maar omdat het effect van deze ontwikkelingen op dit moment nog onzeker is, mogen die niet worden meegenomen in de passende beoordeling. Uit de PAS-uitspraak volgt namelijk dat vooraf duidelijk moet zijn dat die ontwikkelingen ook daadwerkelijk resultaat hebben.” Aldus de Raad van State in een toelichting.

Nieuw plan nodig

Nagenoeg alle andere bezwaren van de IJsselmeervereniging tegen het plan zijn ongegrond verklaard. Het bezwaar over de stikstofuitstoot raakt echter het hele inpassingsplan. Daardoor is de ecologische onderbouwing onder het hele plan weggevallen, oordeelt de Raad van State.

Het gevolg is dat de aanleg van een nieuwe haven op het grondgebied van de gemeenten Urk, Dronten en Noordoostpolder nu niet kan doorgaan. Provinciale Staten van Flevoland zijn nu aan zet of zij een nieuw plan willen opstellen om de haven alsnog mogelijk te maken. In dat geval is in elk geval een nieuwe passende beoordeling nodig.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -