SP-Kamerlid Cem Laçin wil van minister Cora van Nieuwenhuizen weten hoe vaak vergiftiging voorkomt van bemanningsleden door biociden in de lading. Hij heeft de bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat op 11 december vragen naar aanleiding van het drama met het schippersechtpaar dat 4 december op de intensive care belandde door de fosfine in hun lading sunpellets.
“Kunt u inzichtelijk maken hoe vaak er vergiftigingen met biociden plaatsvinden?”, vraagt Laçin. “Kunt u daarbij ook toelichten of in dat overzicht incidenten opgenomen zijn waar de blootstelling minder langdurig is, waardoor ziekenhuisopname niet altijd noodzakelijk is?”
Als zo’n overzicht niet beschikbaar is, wil hij dat de minister er alsnog onderzoek naar laat doen. De SP’er vraagt ook waar gedupeerden terechtkunnen met vragen en hoe kunnen zij gecompenseerd worden voor gemaakte kosten en gemiste inkomsten. Zoals bekend hadden nog meer schepen de met te hoge concentraties fosfine behandelde zonnebloemschrootpellets geladen. De lading kwam uit Oekraïne en was in Amsterdam direct uit een zeeschip in zeventien binnenschepen geladen.
Volop vragen
Laçin heeft nog veel meer vragen aan minister Van Nieuwenhuizen:
- Welke stappen, zoals het aansprakelijk stellen, worden er genomen tegen de verlader van de lading giftig veevoer?
- Hoe kan het dat bij de overslag in meerdere binnenvaartschepen niets is geconstateerd over de (zeer) hoge dosis fosfinegas?
- Welke instantie(s) had(den) moeten aanslaan of ingrijpen bij de te hoge waarde fosfinegas, en waarom is dit niet gebeurd?
- Welke (Europese) afspraken zijn er over het inspecteren op aanwezigheid van biociden van schepen die van buiten Europa komen?
- Is er een meldingsplicht bij de havenautoriteiten wanneer bij zeeschepen de lading met biociden, zoals fosfine, is bewerkt? Zo nee, gaat u een dergelijke meldplicht alsnog invoeren voor zeeschepen die onze havens binnenlopen? Zo nee, waarom niet?
- Bent u bereid om bij geurloze biociden standaard een toegevoegd reukmiddel verplicht te stellen, zodat mensen die in aanraking met biociden komen, weten dat deze stof(fen) aanwezig zijn? Zo nee, waarom niet en welke maatregelen bent u dan bereid om te nemen die ervoor zorgen dat biociden beter opgemerkt kunnen worden?
- Welke inspanningen zijn er om andere landen te overtuigen het gebruik van fosfine te verbieden?