MKB-katalysatorfonds maakt test groene schroefrand mogelijk

0
Wethouder Maarten Burggraaf (links) bezocht Jooren Scheepsschroeven ter gelegenheid van de toekenning van de bijdrage. Rechts directeur John Vermeulen. In het midden medewerker Eduard Maipauw. (foto MKB-katalysatorfonds)

Jooren Scheepsschroeven ontvangt een bijdrage uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het Dordtse bedrijf gebruikt deze cofinanciering voor de verdere ontwikkeling van de groene schroefrand voor scheepsschroeven. Met deze innovatie kunnen schepen dezelfde snelheid bereiken met minder schroefomwentelingen. Dat levert brandstofbesparing op.

De adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden ondersteunt het idee van Jooren om deze duurzame oplossing voor de binnenvaart in een gecontroleerde omgeving te laten testen.

Minder weerstand

Een scheepsschroef van een binnenvaartschip draait met gemiddeld 370 tot 450 toeren per minuut door het water. De stompe intreezijdes van de schroef veroorzaken weerstand bij de circulatie. Al enkele jaren geleden heeft Jooren Scheepsschroeven een idee bedacht om deze weerstand te verminderen: de groene schroefrand die scherper door het water snijdt.

Hierdoor kan een schip dezelfde snelheid bereiken met 30 à 40 minder schroefomwentelingen per minuut. Dat resulteert in een brandstofbesparing van circa 5 procent.

Testen

“Als bedrijf hebben we zestig jaar ervaring en vakmanschap op het gebied van scheepsschroeven”, zegt John Vermeulen, mededirecteur van Jooren. “Steeds zijn we op zoek naar nieuwe manieren om scheepsschroeven duurzamer te maken. Van schepen die al met deze groene schroefrand varen, weten we dat ze niet alleen minder brandstof verbruiken – en daardoor dus minder schadelijke emissies uitstoten – maar ook minder geluid produceren. Om exact vast te kunnen stellen wat deze reducties zijn willen we dit onder andere gaan uittesten bij de Dynamic Maritime Test Facility (DMTF) in de Duurzaamheidsfabriek.”

Maritieme maakindustrie

Innovatie en verduurzaming van de economie zijn voor de regionale overheden speerpunten om de economische kracht van de Drechtsteden te versterken. Maarten Burggraaf, wethouder Economische zaken en Ondernemen in Dordrecht: “Dit project is een mooi voorbeeld van de innovatiekracht van de maritieme maakindustrie in onze regio. Het draagt bij aan het verduurzamen van de scheepvaart en daarmee aan onze profilering als maritieme topregio.”

“Belangrijk vind ik ook de verbinding die met het onderwijs wordt gemaakt en de kansen die dit project biedt aan studenten van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht om mee te werken aan innovaties.”

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden

Samen met de rijksoverheid grijpt de Drechtsteden de Regio Deal aan om de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid op verschillende belangrijke thema’s te vergroten. Dit gebeurt door zogenoemde innovatie roadmaps op te stellen en uit te voeren, onder andere op het thema duurzaam varen.

Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, legt verbindingen naar relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.