Studenten van diverse economische en technische opleidingen in de regio Drechtsteden lieten op 2 februari de eerste testversie van een innovatieve pakjesboot te water. Het zelfsturende elektrische vaartuig, die de binnenstad van Dordrecht kan bevoorraden, is in het Aqualab van Innovation Dock op de campus van RDM Rotterdam getest.
In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht presenteerden de studenten de resultaten. Dat is in het kader van Career Boost, voor de regio Drechtsteden grondlegger van interessante en leerzame initiatieven. Zoals project Pakjesboot.
Stadsdistributie over water
Career Boost, onderdeel van Hoger Onderwijs Drechtsteden is de aanjager van nieuwe samenwerkingen en innovaties in de Drechtsteden tussen studenten, bedrijven en werkgevers. Danielle Stolk vertelt: “In de trajecten die wij opzetten werken studenten niet alleen ín een organisatie, maar ook áán een organisatie. Hierbij starten wij met de vraag van de ondernemer en verbinden wij die met de kwaliteiten van de studenten. Beide hebben op deze manier profijt, wat zorgt voor een lange termijn samenwerking.”
Een vraag van logistiek dienstverlener Trans-x aan Career Boost, was de start van zo’n samenwerking en het begin van project Pakjesboot. “Hoe kunnen wij, met stadsdistributie over water, bijdragen aan de duurzame doelstellingen van Dordrecht?” Met dit vraagstuk van Trans-x gingen de studenten aan de slag. Dit leidde tot het idee voor zelfsturende elektrische vaartuigen die de binnenstad van Dordrecht kunnen bevoorraden.
Schoolvoorbeeld
Wethouder Maarten Burggraaf (Dordrecht) was aanwezig bij de tewaterlating van het eerste concept: “Dit is echt een schoolvoorbeeld van hoe we als Smart Delta Drechtsteden met overheid, onderwijs en bedrijfsleven samenwerken aan slimme oplossingen voor onze regio. Mooi om te zien hoe deze duurzame en vernieuwende oplossing gebruik maakt van de kracht van onze regio: het water.”
De studenten hebben een concept en een business model ontwikkeld, met daarin verschillende scenario’s en bijbehorende verdienmodellen. Ze zochten samenwerkingspartners in de regio en betrokken hen bij het innovatietraject. Hierbij is ook hulp gevraagd van mbo-studenten logistiek van het Da Vinci College. Het resulteerde onder meer in een ontwerp van de pakjesboot, inclusief bijbehorende energieneutrale aandrijving.
Echt varen
Een nieuwe groep studenten gaat, in Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark, in de komende periode kijken naar autonome vaartechnieken en de bijbehorende wet- en regelgeving, het laden en lossen van de pakketten en een meerjarenraming van het beste scenario. Het uiteindelijke doel is dat de pakjesboot in de toekomst echt gaat varen in de binnenstad van Dordrecht.
Directeur Daan Wortel van de Duurzaamheidsfabriek is heel enthousiast over de inhoud én de vorm het project: “Het heeft de innovatieve plannen van Trans-X voor duurzaam en autonoom varen echt in een stroomversnelling gebracht. Dat is precies waar de Duurzaamheidsfabriek voor is bedacht: partijen bij elkaar brengen om samen verder te komen. Een win-win-situatie met een positieve energie die ook weer andere ontwikkelingen in gang zet. Zo is inmiddels ook het mbo betrokken en inspireert het project ook andere ondernemers.”