- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsASV hoopt op nieuwe kans voor Agora

ASV hoopt op nieuwe kans voor Agora

- Advertentie -

Delen

“In de jaren 80 ontstond het idee dat marktwerking overal goed voor was, maar dat werkt niet in deze tak van sport. Als je zo concurreert op prijs, vergeet je de mens”, Dat zei Wytske Postma zaterdag 19 september tijdens de ASV-najaarsvergadering in Zwijndrecht. Zij is namens regeringspartij CDA woordvoerder binnenvaart in de Tweede Kamer.

“Het is al jaren geen vetpot in de transportsector”, weet Postma. “Daar is corona overheen gekomen.” Op haar initiatief kwam er een steungeld voor de bruine vloot. Ze wil zich ook inzetten voor de binnenvaart.

Dat veel binnenvaartondernemingen en bevrachters van de coronaregelingen van de overheid gebruikmaken, vindt ASV-voorzitter Gerberdien le Sage veelbetekenend. “Schepen staan onder water, te goede schepen worden gesloopt en innovatie en verduurzaming zijn alleen maar mogelijk met subsidie. De huidige situatie is wéér aanleiding om de positie van de schipper te verbeteren.“

Wytske Postma: “Als je zo concurreert op prijs, vergeet je de mens.”

Veilingsysteem

De ASV hoopt dat het door de schippersvereniging uitgewerkte Agora-plan alsnog kans maakt. Dit veilingsysteem voor de spotmarkt in de droge lading werd ten tijde van de vorige crisis in een onderzoek door Universiteit Nijenrode voorgesteld. Het zou voor meer markttransparantie en betere vrachttarieven moeten zorgen.

De ASV werkte het uit en lobbyde er enkele jaren terug voor. Niet zonder succes. De Tweede Kamer nam zelfs twee moties aan om een pilot te houden met Agora, maar de toenmalige minister Melanie Schultz van Haegen legde die naast zich neer. De rest van de binnenvaart en verladers zaten volgens haar niet te wachten op zo’n verplicht veilingsysteem.

“Voer de moties uit”

Daarna werd het stil rond Agora. Maar in mei, toen de Tweede Kamer de problemen van de binnenvaart besprak als gevolg van corona, haalde de SP Agora weer van stal.

Aan Schultz van Haegen heeft de ASV slechte herinneringen, bij haar opvolgster Cora van Nieuwenhuizen krijgen ze veel meer gehoor. Sunniva Fluitsma, lid van ASV’s denktank, deed 19 september een oproep aan haar: “Voer de moties uit en zorg voor markttransparantie.”

“Deze minister wil best wel”, denkt Postma. De CDA-politica wil zich in Den Haag ook sterk maken voor de binnenvaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -