Ze kenden elkaar niet en daar waren Aad Kleine en Peter Stout zelf nog het meest verbaasd over. Toen ze elkaar ‘ontdekten’, bleek hun visie overeen te komen. Ook op persoonlijk vlak klikte het. De uitkomst is dat ze sinds 1 januari van dit jaar samen AKV STOUT Financieringspartners runnen.
AKV STOUT Financieringspartners is een krachtenbundeling van AKV Financiële Diensten en Stout Consultancy en Bedrijfsadvies. Het in Ridderkerk gevestigde bedrijf biedt allerhande financiële oplossingen voor ondernemers uit het mkb. Het leeuwendeel van de klanten is actief in de binnenvaart – en dat is niet toevallig.
Om de ondernemer staan
Aad Kleine (1981) komt uit een schippersfamilie. “Al van jongs af aan kom ik op schepen, bij mijn ooms en tantes. Mijn ouders startten 45 jaar geleden een assurantiekantoor: Adviesbureau Kleine-Vos. Vanzelfsprekend hadden ze veel klanten uit de binnenvaart.”
Zelf werkte hij dertien jaar in de financiële wereld. Vooral als extern consultant en ‘probleemoplosser’ voor banken en verzekeraars. Maar hij wilde iets anders: ondernemers helpen op het vlak van financiën, verzekeringen en nog veel meer. In 2019 nam Aad het familiebedrijf over.
“Als ik meedenk over een plan, voel ik me ook gecommitteerd om overal mee te helpen
“Maar ik wilde niet dat de verkoop van bank- of verzekeringsproducten centraal zou staan, maar de ondernemer, en alles rond hem of haar aanbieden. Vanuit advies en de waarde daarvan. Om de ondernemer heen staan in feite.”
“Meedenken, als sparringpartner”, zegt hij. “Waar wil je naartoe met je onderneming en welke kansen en risico’s kom je onderweg tegen? Wat is de volgende stap om je doel te bereiken? Maar ook risicomanagement: hoe kun je zaken zo inrichten dat je de risico’s vermijdt, of moet je je er misschien tegen verzekeren?”
Een voordeel is dat Aad zelf ook binnenvaartondernemer is. Via zijn oom Jan Kleine raakte hij betrokken bij de MerlinGroup. Eerst als adviseur en inmiddels een paar jaar als mede-eigenaar van de participatiemaatschappij die samen met de kapiteins-eigenaren negen container- en bulkschepen exploiteert.
Kennismaking
Onder AKV hangen meerdere labels, die verschillende diensten aanbieden. AKV Verzekeringen en AKV Consultants bijvoorbeeld. Voor AKV Financiële Diensten zocht hij expertise op het gebied van zakelijke financieringen. “AKV is van a tot z. Als ik meedenk over een plan, voel ik me ook gecommitteerd om overal mee te helpen. We kregen steeds meer vragen over financiering. Dus ging ik op zoek naar iemand die de vereiste ervaring en expertise heeft.”
Zodoende kwam hij, via een wederzijdse relatie, bij Peter Stout uit. Die nota bene ook in Ridderkerk woonde en daar als zelfstandig adviseur vanuit huis werkte. De kennismaking was aangenaam. Uit de vervolggesprekken bleek dat ze een klik hadden en op één lijn zaten als het om ondernemen en advisering gaat. Ze besloten compagnons te worden. AKV STOUT Financieringspartners is sinds 1 januari een label van AKV. In totaal werken er bij de groep nu negen mensen.
Direct contact
Peter komt uit een scheepsbouwfamilie. Op aanraden van zijn vader koos hij een ander pad. “Na mijn economische opleiding ben ik min of meer toevallig in de bancaire wereld terechtgekomen. Begonnen bij ABN in Rotterdam, waar ik intern ben opgeleid voor het vak van accountmanager bedrijven. Na die opleiding en eerste jaren als accountmanager op een ABN-vestiging in Kralingen ben ik in 1990 overgestapt naar de ABN in Krimpen aan den IJssel, waar Gerard Gommers mijn leermeester was.”
Peter ontwikkelde zich tot binnenvaartspecialist en werkte onder meer voor veel IJsselschippers uit Ouderkerk, Gouderak en Krimpen. Na acht jaar maakte hij de overstap naar de Rabobank. “Omdat die beter bij me paste: midden in de samenleving. Direct contact met ondernemers. Eerst als accountmanager van Rabobank Sint Annaland-Poortvliet, later die van Hardinxveld.” Daar maakte hij carrière en werd hij manager van het zakelijk team.
Ten tijde van de fusie met de Rabobank Sliedrecht in 2010 besefte hij dat hij als manager van een grotere bank verder van de klanten kwam af te staan. Hij koos alsnog voor de scheepsbouw en trad in dienst bij VEKA Group in Werkendam. “Dat heb ik zes jaar gedaan. Ik was verantwoordelijk voor de shipping-activiteiten. Ze hadden bijna ongemerkt een behoorlijke vloot opgebouwd van schepen waarin ze participeerden en die ze beheerden. Ik heb daar veel van geleerd.”
Na zes jaar vertrok Peter. Het ondernemerschap lonkte. De afgelopen negen jaar stond hij met Stout Consultancy en Bedrijfsadvies tal van ondernemers bij, van wie de meeste in de binnenvaart actief zijn. “In alle fases van hun bedrijf… van start tot finish en alles wat ertussen zit. Ook in moeilijke fases. Daarvan heb ik er zelf, zowel bij de banken als bij VEKA, behoorlijk wat meegemaakt.”
Gestapelde financiering
Logischerwijs werd financiering zijn specialisatie. Handig is dat hij natuurlijk weet hoe daar bij banken over gedacht wordt. De kring van bancaire scheepvaartspecialisten is klein. Maar Peter legde zich ook toe op wat eerst alternatieve financieringsvormen waren, maar die inmiddels heel gangbaar en uitgekristalliseerd zijn. Zoals leasing en crowdfunding (Peter is crowdfundcoach bij Nederlandse grootste platform Collin Crowdfund). Maar hij weet ook de weg naar private investeerders en subsidies.
Die laatste zijn met name interessant als het om verduurzaming van een schip gaat. Denk aan de vervanging van motoren door schonere Stage V-motoren.
“De wereld verandert, financieringsmethodieken veranderen. Het wordt steeds complexer
“De wereld verandert, financieringsmethodieken veranderen. Het wordt steeds complexer. De bank trekt zich deels terug, zeker ook als het scheepvaart betreft. Begrijpelijk hoor, ze moeten kritischer zijn met de eisen die voor hen gelden. Het is goed om alternatieven te hebben. Daarmee kun je ook aanvullende financiering regelen… Meerdere vormen combineren of stapelen.”
Hij geeft een voorbeeld: “Als de bank aangeeft nog best 40 of 50 procent te willen financieren bij een ouder schip, is er vaak meer geld nodig. Heeft de ondernemer een goed verhaal, dan zoeken wij er andere financiers bij en we zorgen dat het voorstel op een goede manier wordt voorgelegd. In combinatie met crowdfunding en misschien ook nog een investeerder.”
Meedenken en meebewegen
Voor Peter is de samenwerking met AKV een kans om klanten breder te helpen dan voorheen. “Verzekeringen, hypotheken… Dat is binnen AKV allemaal voorhanden.”
Die houding sluit aan bij die van Aad. “We hebben dezelfde visie. Hoe ga je om met je klanten? Wij zijn niet van hit and run. We willen allebei telkens dat stapje extra doen. Ook om het goed te houden voor de klant. Het is niet klaar na het afsluiten van een zakelijk krediet of een verzekering… Nee, de relatie blijft en we bewegen en denken ook daarna mee.”