- Advertentie -
- Advertentie -

Mutaties

- Advertentie -

Delen

Toen er begin dit jaar tijdens een storm 340 zeecontainers overboord sloegen, was dat groot nieuws. Niet alleen een extra gevaar voor de zeevaart doordat niet alle containers direct aan land waren aangespoeld, maar ook een enorme rotzooi op de Nederlandse stranden. Met man en macht is toen gewerkt om de stranden weer vrij te krijgen en zo te voorkomen dat alles wat was aangespoeld weer met het tij meegenomen zou worden de zee in. Dat zou buiten een milieuramp ook een ramp zijn voor dieren rondom en in de zee. Gelukkig kon dit voorkomen worden.

Een positief tintje is dat bij de berging van de zeecontainers bij de Waddeneilanden het wrak van een schip uit de eerste helft van de 16e eeuw is gevonden. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat het om het oudste zeevarende schip dat ooit in Nederland is aangetroffen.

Het schip bleek eigendom te zijn geweest van een familie van ‘koperbaronnen’ uit het zuidwesten van het huidige Duitsland. Het gevonden hout en de koperplaten van het schip stammen uit circa 1536. Bijzonder detail van dit schip is dat de planken niet meer, zoals gewoonlijk in die tijd, dakpansgewijs aan elkaar waren vastgemaakt, maar dat de planken met de zijkanten op elkaar waren gezet, ook wel ‘gladboordig’ genoemd. Dit wrak kan als een heel bijzondere vangst worden beschouwd.

Waardoor het scheepswrak op de bodem terecht is gekomen, is niet bekend. Zou het averij geweest zijn waardoor het schip is gezonken of was het overbodig geworden?

Tegenwoordig wordt een oud schip in ieder geval niet afgezonken, maar gaat het naar de sloop. Het schip wordt dan netjes afgemeld bij het Kadaster en een eventueel nieuw schip wordt aangemeld. Ook al het bijbehorende papierwerk wordt afgehandeld en een nieuw ‘scheepsleven’ kan beginnen.

Heb jij je schip verkocht of juist een nieuw schip aangekocht? Geef dit dan ook door aan de SAB via [email protected] en vergeet niet het vaartijdenboek en de ecokaarten aan te laten passen c.q. te vernieuwen.

Onlangs is voor elk bij de SAB gere­gistreerd schip een nieuwe ecokaart verstuurd. De nieuwe kaarten hebben een geïntegreerde chip waardoor de kaarten langer meegaan. De oude kaarten zijn nog een korte tijd te gebruiken, maar zullen te zijner tijd worden geblokkeerd.

De SAB verzoekt je om de nieuwe kaart zo snel mogelijk in gebruik te nemen en de oude te vernietigen. Heb je nog geen nieuwe ecokaart ontvangen of heb je niet voor ieder schip een kaart ontvangen? Neem dan contact op met de SAB. Kom je liever langs bij de SAB-balie, dan ben je van harte welkom. Wil je in mei of later komen? Vergeet dan niet een afspraak in te plannen. De SAB neemt dan graag de tijd voor je.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -