- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekGesabbelEen nieuw begin

Een nieuw begin

- Advertentie -

Delen

Een nieuw begin is vernieuwend, soms een beetje spannend, maar vooral verfrissend. Een nieuw begin kan alles zijn; het starten van een opleiding, het varen met je net aangekochte schip of genieten van je kersverse ouderschap. Zomaar wat voorbeelden van de duizenden mogelijkheden waarmee je een nieuwe start kan maken. 

Bij de SAB-balie stromen de enthousiaste jongeren weer binnen voor het befaamde blauwe dienstboekje. Sommigen nog een beetje onzeker omdat ze hun weg nog moeten vinden in de wereld van de vaardocumenten, maar bewapend met een pasfoto, een medische keuring binnenvaart en een legitimatiebewijs. Met een trotse glimlach verlaten ze de SAB met hun eerste echte vaardocument; uitkijkend naar een mooie toekomst in de binnenvaart.

Kom je voor een nieuw c.q. eerste dienstboekje aan de SAB-balie, dan is het afhankelijk van de overlegde documenten welke kwalificatie in het dienstboekje wordt geschreven.
Met de verplichte basisdocumenten ontvang je de functie deksman in je boekje. Neem je buiten je verplichte documenten ook je leerovereenkomststicker mee, dan wordt je de functie lichtmatroos toegekend.

Ben je deze sticker vergeten? Geen probleem, dan kun je de verkregen functie deksman later, mét sticker, laten wijzigen in lichtmatroos. Deze latere wijziging moet echter wél betaald worden.

Er komen de laatste tijd veel verzoeken binnen voor een nieuw dienstboekje door houders van een buitenlands dienstboekje (niet-CCR). Meestal heeft dit verzoek te maken met het verkrijgen van een functie op de Rijn. Dit mag buiten de CCR-landen niet worden toegekend. Het oude buitenlandse dienstboekje wordt dan wel afgesloten voor verder gebruik.

Ook is het mogelijk om met een specifiek Roemeens of Tsjechisch diploma de functie matroos op de Rijn toegekend te krijgen, mits er in het dienstboekje door het land van afgifte een geldige verwijzing is gezet naar het RSP (Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn).

Heb je een buitenlands dienstboekje uit één van de CCR-landen maar ben je deze kwijt geraakt? Dan kun je bij de SAB een vervangend nieuw dienstboekje aanvragen met dezelfde vereiste documenten als bij vermissing van een in Nederland afgegeven dienstboekje. 

Let op! De SAB heeft wél het bewijs van een goedgekeurde medische keuring nodig, als er geen registratie bekend is in het SAB-systeem. Dit bewijs kan ook geleverd worden door middel van een ouder dienstboekje dat voor het verloren dienstboekje is afgegeven.

Is alles weer op orde? Dan is een goed begin alvast het halve werk! 

Fijne zomervakantie allemaal!

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -