- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekGesabbelVeranderingen

Veranderingen

- Advertentie -

Delen

Inmiddels zitten we alweer midden in de eerste maand van het nieuwe jaar. Ook in 2021 hebben de veranderingen zich laten gelden. Het komende jaar zullen wij vermoedelijk weer flink aanspraak moeten maken op onze flexibiliteit. Door de voortdurende wijzigingen in de omstandigheden hebben velen van ons hun creatieve brein nogmaals opgepoetst en flink geïnnoveerd. Vaak niet onverdienstelijk en soms als welkome maar noodzakelijke reddingsboei.

We leven in een tijd waarin aan de ene kant veel ‘on hold’ wordt gezet, maar aan de andere kant een soort van hectiek heerst omdat veel nieuwe dingen al snel weer moeten worden aangepast vanwege de nieuwe situatie.

Een van de creatievelingen in het nieuws, was een ondernemer van een herenmodezaak die een plek op de plaatselijke markt had verworven om zo tóch te mogen verkopen. Zat de gewenste maat er niet tussen?
 Dan liep hij even naar binnen om het uit zijn winkel te halen.

Dat moet voor veel ondernemers toch een positieve stimulans zijn om te kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden? Ook de digitalisering heeft binnen het bedrijfsleven een enorme boost gehad de afgelopen twee jaar. Écht jaren waarin onder meer de woorden ‘verandering’ en ‘flexibiliteit’ een grote rol hebben gespeeld.

Dienstboekje schipper

Een belangrijke verandering in de binnenvaart voor het varend perso­neel zijn de beroepskwalificaties. Nieuw is de beroepskwalificatie Schipper. Deze kwalificatie kan vanaf vandaag (18 januari) worden aangevraagd bij het CBR. Daarna kan bij de SAB een speciaal schippersdienstboekje worden aangevraagd.

Tot nu toe was de hoogst te behalen functie in het dienstboekje stuurman. Schipper was je spreekwoordelijk als je het Groot Vaarbewijs had gehaald. Het nieuwe schippersdienstboekje bevat een ‘Crew Identification’-nummer (CID) waardoor jouw gegevens binnen alle EU-landen plus derde landen inzichtelijk zijn.

De dienstboekjes krijgen in álle EU-landen een specifiek registratie­nummer waardoor te zien is waar het boekje is uitgegeven en door welke instantie. Met dit schippersdienstboekje kun je je vaartijd registreren voor het verkrijgen van vaartijdverklaringen ten behoeve van certificaten en vergunningen. Bijvoorbeeld ADN, LNG, Rijnpatent plus uitbreiding en grote konvooien.

Binnenvaartopleidingen

Nog een grote verandering in de nieuwe Europese richtlijn is dat er steeds vaker vaartijd gemaakt moet worden bínnen de binnenvaartopleiding in plaats van ervoor of erna. In de Praktijkopleiding Matroos moesten tot nu toe 60 dagen binnen de opleiding worden gemaakt. Dit wordt verhoogd naar 90 vaardagen binnen of na afloop van de opleiding, inclusief een extra aanvulling.

Kijk voor meer informatie over de wijzigingen bij de beroepskwalificaties op de SAB-website.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -