Van 17 tot en met 19 mei gaat de SAB de beursvloer weer op en wapperen de vlaggen ons tegemoet bij de ingang van de evenementenhal in Gorinchem voor de beurs ‘Maritime Industry’.
De vloertegels worden weer in patroon gelegd, de glazen worden gespoeld en de hapjeskramen worden opgepoetst. Het heeft op zich laten wachten, maar we mogen elkaar weer ontmoeten voor een praatje onder het genot van een hapje en een drankje. De SAB hoort graag in levenden lijve hoe het je de afgelopen paar jaar is vergaan en informeert je over nieuwe items die momenteel spelen.
Te denken valt aan onderwerpen met betrekking tot het Binnenvaart Emissielabel. Met deze innovatie kun je laten zien dat je je inzet voor het milieu. De letter en het cijfer dat je krijgt toegewezen na de aanvraag, geven aan hoe het gesteld is met de klimaatemissies en hoe het schip presteert op het gebied van de luchtkwaliteit in verhouding tot CCRII en Stage kans om te laten zien hoe je schip presteert op het gebied van CO2, stikstof en fijnstof. V. Een schip met label A0 kan als klimaatneutraal en emissieloos worden beschouwd. Een schip met het label E5 zit aan de andere kant van het spectrum.
Het emissielabel kan worden aangevraagd door vrachtschepen, passagiersschepen en drijvende werktuigen via www.binnenvaartemissielabel.nl. De aanvraag van het label is vrijwillig. De bedoeling is dat dit label helpt om de verduurzaming in de binnenvaart te bevorderen. Als schipper biedt het je de kans om te laten zien hoe je schip presteert op het gebied van CO2, stikstof en fijnstof.
Ook de nieuwe regelgeving omtrent de beroepskwalificaties is in de binnenvaart een veelbesproken onderwerp. Zo is het nu ook mogelijk om de kwalificatie Schipper aan te vragen bij het CBR. Na goedkeuring kan bij de SAB een speciaal schippersdienstboekje worden aangevraagd.
Tot nu toe was de hoogst haalbare functie in het dienstboekje stuurman. Schipper was je spreekwoordelijk als je het Groot Vaarbewijs had gehaald. Alle eigenaren van een dienstboekje krijgen bij de eerstvolgende stempelbeurt een ‘Crew Identification’-nummer (CID) waardoor jouw gegevens binnen alle EU-landen plus derde landen inzichtelijk zijn. Via dit specifieke registratienummer is te zien waar het boekje is uitgegeven, door welke instantie en welke functie er is toegekend.
Voor vragen over deze en meer onderwerpen, kun je een bezoekje brengen aan de SAB-stand E110. Heel graag tot ziens op de beurs!