- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Modal shift-beleid werkt niet met slecht onderhouden vaarwegen”

“Modal shift-beleid werkt niet met slecht onderhouden vaarwegen”

- Advertentie -

Delen

Schippers zijn boos over de op 21 november ingestelde beperking van de bedieningstijden bij Sluis Heel en de Sint Servaasbrug. De ASV heeft daarover een brief geschreven aan de vaste Kamercomissie voor infrastructuur en Waterstaat die vandaag (woensdag 23 november) over het modal shift-beleid vergadert.

Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen informeren de Kamerleden over de modal shift aanpak voor het bevorderen van efficiënt en duurzaam goederenvervoer. Daarmee zou meer lading over het water (en spoor) moeten gaan. Onder meer door een subsidie van 20 euro per container voor nieuwe klanten. Maar dat heeft weinig nut als de overheid zorgt voor het wegwerken van achterstallig onderhoud zodat de hele binnenvaart beter en betrouwbaarder kan functioneren.

Stremmingen en oponthoud

“Achterstallig onderhoud, en storende factoren zoals niet-werkende apparatuur bij op afstand bediende kunstwerken zorgen ervoor dat er vervoer over water verloren gaat dankzij de constante stremmingen en oponthoud, zelfs op hoofdvaarwegen”, aldus de ASV.

“Een zeer recent voorbeeld: sinds 21 november is er op een belangrijke hoofdvaarweg route naar het zuiden door RWS een beleid ingevoerd waarbij er alleen nog maar tussen 09.00 uur en 17.00 uur geschut wordt bij Sluis Heel en er bovendien geen bediening van de Sint Servaasbrug is te Maastricht!”

Verouderde camera’s

“Dit zou komen omdat de camera’s verouderd zijn (uit 2014) en er daarom in donker niet meer geschut of bediend wordt! En dat gebeurt dan nota bene op een hoofdvaarweg terwijl wij horen dat men een ‘modal shift’ wil”, schrijft de ASV aan de Kamerleden.

“Dit is slechts één voorbeeld, we hebben helaas veel te veel van die voorbeelden. Die bonussen voor verladers kunnen een stimulans zijn maar tegelijkertijd worden de blokkades voor de binnenvaart alleen maar groter, en dat belemmert de binnenvaart.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -