- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKoningin Emma keert terug aan Houtkade Vlissingen

Koningin Emma keert terug aan Houtkade Vlissingen

- Advertentie -

Delen

Vandaag (woensdag 22 december) meert de Koningin Emma af aan de Houtkade in Vlissingen. Dat is de plek waar de volledig gerestaureerde veerboot  in 1933 gebouwd werd.

Het is een kleine (auto-)veerboot met een bijzondere geschiedenis. De Emma werd gevorderd door de Marine in 1939, tot zinken gebracht tijdens de Meidagen van 1940, beleefde hachelijke avonturen tijdens de Watersnoodramp van 1953 en werd overbodig door de Zeelandbrug. PSDnet.nl haalde het schip terug naar Zeeland. Binnenkort opent een hotel op het schip.

Provinciale Stoombootdiensten

Achter PSDnet.nl staan vier vrijwilligers die zich sinds 2003 inzetten voor het behoud van maritiem erfgoed rond de in dat jaar opgeheven Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD): Ricardo van Liere, Anders Hoendervanger, Martien Stapper en Arjan van Gelder.

Jarenlang waren veerboten de enige manier om je te verplaatsen tussen de Zeeuwse eilanden, maar de bouw van de Deltawerken, bruggen en uiteindelijk de Westerscheldetunnel maakten het bestaan van de autoveerdiensten overbodig.

Restauratie

Vorig jaar vonden de mensen achter PSDnet.nl investeerders die bereid waren om de veerboot aan te kopen en als luxe hotelschip te gaan exploiteren in Vlissingen. De laatste jaren was de Koningin Emma als Estrella in dienst voor sportvissers.

Op 31 maart 2021 voer het schip vanuit Scheveningen terug naar Zeeland. Op Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost onderging het een grootschalige restauratie en het inbouwen van de hotel- gelegenheid. De Zeeuwse hotelgroep Kloeg Collection gaat het hotel uitbaten.

Bij Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost onderging de Koningin Emma een grootschalige restauratie. (foto PSDnet.nl)

Geboortegrond

De Houtkade in Vlissingen waar de Koningin Emma vandaag afmeert, is de geboortegrond van het schip. In wat nu het Scheldekwartier heet, was jarenlang Scheepswerf De Schelde gevestigd (het huidige Damen), hofleverancier van de Marine en bouwer van historische koopvaardijschepen als de Dempo en de Willem Ruys.

En dus ook van de Koningin Emma, een van de weinige bewaard gebleven schepen afkomstig van de werf. De Emma is een tastbare herinnering aan het verleden van autoveerdiensten in Zeeland, maar evengoed voor het roemruchte scheepsbouwverleden van de havenstad.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -