- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKoningin Emma tijdens Vlissingen Maritiem open voor publiek

Koningin Emma tijdens Vlissingen Maritiem open voor publiek

- Advertentie -

Delen

Tijdens Vlissingen Maritiem op 1 en 2 juni is de voormalige PSD-veerboot Koningin Emma geopend voor publiek. Dat is de eerste keer dit jaar.

Op beide dagen is de Koningin Emma (gratis) toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Aan boord is een ‘pop-up’-tentoonstelling te bezichtigen met veel historische PSD-zaken.

Hotelschip

De Koningin Emma is tegenwoordig primair een hotelschip in Vlissingen, uitgebaat door Kloeg Collection. Het schip ligt aan de Houtkade. Er zijn tien suites, de hotelgasten ontbijten in de voormalige salons.

“Tijdens de open dagen toveren we de Emma om tot een tijdelijke PSD-tentoonstelling”, melden de vrijwilligers van PSDnet.nl. “In de salon en aan dek zetten we infoborden neer met grote historische foto’s, aan dek hangen PSD-uniformen, we hebben tientallen historische foto’s en bijna alle PSD-boeken zijn aanwezig om te bekijken.”
Na de open dagen is de Emma weer volledig het domein van hotelgasten.

PSD

Tijdens vorige open dagen bleek dat de PSD nog altijd leeft in Zeeland. “De Koningin Emma is een oude dame, bouwjaar 1933, toch hebben we een aantal oud-bemanningsleden en een hoop passagiers van destijds mogen verwelkomen aan boord. Veruit de meeste mensen hebben herinneringen aan de latere schepen. Bijvoorbeeld de drie ‘Prinsessenboten’ uit de jaren 50/60, of de laatste dubbeldeksveerboten.”

Aan boord komt een gevarieerd gezelschap kijken. PSD-liefhebbers, oud-medewerkers van de in 2003 opgeheven Provinciale Stoombootdiensten, maar ook (buitenlandse) toeristen, liefhebbers van oude machines en oud-medewerkers van scheepswerf De Schelde.

Vrijwilligers (gezocht)

PSDnet.nl is een groep van vijf vrijwilligers die zich sinds 2003 inzetten voor het behoud van maritiem erfgoed rond de in dat jaar opgeheven Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD). Jarenlang waren veerboten de enige manier om je te verplaatsen tussen de Zeeuwse eilanden, maar de bouw van de Deltawerken, bruggen en uiteindelijk de Westerscheldetunnel maakten de autoveerdiensten overbodig.

PSDnet.nl ontfermt zich over de historische stuurhut en de machinekamer, ruimtes die los staan van het hotelbedrijf. Momenteel werken drie vrijwilligers aan boord, naast de vijf vrijwilligers die samen PSDnet.nl vormen. “Wij zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers met een technische achtergrond die kunnen helpen in bijvoorbeeld de machinekamer. Daar wacht een MAN-diesel op de nodige aandacht.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -