- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws9 september: open dag op PSD-schip Koningin Emma

9 september: open dag op PSD-schip Koningin Emma

- Advertentie -

Delen

Tijdens Open Monumentendag 2023 organiseert PSDnet.nl op 9 september de 10e open dag op de voormalige PSD-boot Koningin Emma. “Al kunnen we eigenlijk beter spreken over een ‘pop-up’ PSD-tentoonstelling, want het is veel breder dan alleen de Emma”, prijzen de organisatoren de dag aan.

 Tijdens eerdere open dagen bleek dat de Provinciale Stoombootdiensten nog altijd leeft in Zeeland. De Koningin Emma is met bouwjaar 1933 een oude dame. Toch komen elk jaar oud-bemanningsleden en passagiers die ooit hebben meegevaren. De meeste mensen hebben echter herinneringen aan de latere schepen. Zoals de drie ‘Prinsessenboten’ uit de jaren 50 en 60 en de laatste dubbeldeksveerboten.

Ook (buitenlandse) toeristen, liefhebbers van oude machines en oud-medewerkers van werf De Schelde worden zaterdag verwacht – net als familieleden van PSD’ers, die graag willen zien waar hun vader of opa zo trots op was.

PSD-tentoonstelling

De Koningin Emma is tegenwoordig primair een hotelschip, aan de Houtkade afgemeerd in Vlissingen en uitgebaat door Kloeg Collection. In de voormalige salons ontbijten ‘s ochtends de hotelgasten van de tien suites. Tijdens de open dag toveren vrijwilligers PSDnet.nl de Emma om tot een tijdelijk PSD-tentoonstelling. In de salon en aan dek staan infoborden met grote historische foto’s, aan dek hangen PSD-uniformen, er zijn tientallen historische foto’s en bijna alle PSD-boeken zijn aanwezig om te bekijken.

(foto PSDnet.bl)

Vrijwilligers (gezocht)

PSDnet.nl ontfermt zich over de historische stuurhut en de machinekamer, ruimtes die los staan van het hotelbedrijf. Momenteel werken drie vrijwilligers aan boord, naast de vijf vrijwilligers die samen PSDnet.nl vormen. Ze zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers, liefst met een technische achtergrond zodat ze kunnen helpen in bijvoorbeeld de machinekamer. “Daar wacht een MAN-diesel op de nodige aandacht.”

PSDnet.nl is een groep van vijf vrijwilligers die zich sinds 2003 inzetten voor het behoud van maritiem erfgoed rond de in dat jaar opgeheven Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD). Jarenlang waren veerboten de enige manier om je te verplaatsen tussen de Zeeuwse eilanden, maar de Deltawerken, bruggen en uiteindelijk de Westerscheldetunnel maakten de autoveerdiensten overbodig.

Op 9 september 2023 is de Koningin Emma open van 10.00 tot 15.00 uur. Om 13.30 uur is er een lezing over de geschiedenis van het schip. Het schip ligt aan de Houtkade 1 in Vlissingen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -