- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS vervangt vier bruggen op hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

RWS vervangt vier bruggen op hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat gaat vier bruggen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl vervangen. Het gaat om de Gerrit Krolbrug en de Paddepoelsterbrug in Groningen en de bruggen Kootstertille en Spannenburg in Friesland.

In beide provincies komt ongeveer 70 miljoen euro beschikbaar voor de vervanging van deze bruggen. Dat heeft demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat besloten in overleg met de provincies Friesland en Groningen en gemeente Groningen.

Geld is op

Met de investering van 140 miljoen euro is het beschikbare budget voor de voorgenomen vervanging van in totaal acht bruggen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl op. Dat betekent dat de andere bruggen op de vaarweg pas kunnen worden aangepakt zodra daar budget voor is. Dat zijn de Busbaanbrug in Groningen en de bruggen Oude Schouw, Uitwellingerga en Schuilenburg in Friesland.

“Ik vind het belangrijk dat de eerste vier bruggen nu kunnen worden aangepakt, zodat belangrijke verbindingen in de regio worden hersteld. Ik onderschrijf het belang dat op termijn ook de andere bruggen worden gerenoveerd”, aldus minister Visser op de website van het ministerie.

Aangevaren

Voor de aangevaren en verwijderde Gerrit Krolbrug is afgesproken dat Rijkswaterstaat de huidige fiets- en loopbruggen beter toegankelijk maakt. Minister Visser heeft ingestemd met vervanging van de Gerrit Krolbrug door een beweegbare brug met een doorvaarhoogte van 4,50 meter. Dat komt overeen met de variant die ook door de gemeenteraad van Groningen is aangenomen.

Voor de eveneens aangevaren en verwijderde Paddepoelsterbrug wordt de eerder afgesproken variant van een vaste fietsbrug verder uitgewerkt. Dat doet de gemeente Groningen. Wethouder Philip Broeksma (Verkeer en Vervoer) zegt op de IenW-site: “Het is goed dat we als gemeente nu eindelijk aan de slag kunnen met het herstellen van deze verbinding.”

Hoogst nodig

Voor de bruggen Kootstertille en Spannenburg in Friesland moeten de plannen voor de vervanging nog verder worden uitgewerkt. Het is de bedoeling dat daar komend voorjaar nadere besluiten vallen.

“Ik vind het positief dat de minister nu geld beschikbaar stelt voor de aanpak van in elk geval twee bruggen in onze provincie. Dat is na jaren van uitstel ook hoogst nodig, zoals dat ook geldt voor bruggen waarvoor helaas nog geen financiering is”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van Friesland.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -