- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOverslag North Sea Port: binnenvaart minder geraakt dan zeevaart

Overslag North Sea Port: binnenvaart minder geraakt dan zeevaart

- Advertentie -

Delen

In de eerste negen maanden van dit jaar was de overslag via binnenvaart in de havens van North Sea Port 46,8 miljoen ton. Dat betekent een daling van 3,8 procent (1,9 miljoen ton) ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Dat is wat minder slecht dan halverwege het jaar, toen de afname op 6 procent stond.

De binnenvaartoverslag in Gent, Vlissingen en Terneuzen houdt daarmee beter stand dan die bij de zeevaart. Die kwam tot en met 30 september uit op 49,6 miljoen ton. Dat is 6,5 miljoen ton, ofwel 11,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Grootste klappen bij massagoed

De grootste daling deed zich voor bij de massagoederen. Vloeibare bulk (nafta, diesel en biodiesel) daalde met 15,2 procent en kwam uit op 11,2 miljoen ton. Droge bulk (zoals kolen, ertsen, landbouwproducten en bouwmaterialen) boekte een verlies van 12,7 procent en eindigde op 26,7 miljoen ton.

Daarnaast ging ook de containeroverslag achteruit: met 7,8 procent naar 1,6 miljoen ton. Stukgoed daalde met 5,4 procent naar 7,3 miljoen ton. Roro-vervoer bleef min of meer gelijk op 2,8 miljoen ton.

De daling in de goederenoverslag via zeevaart is het sterkst bij de import: 13,1 procent. Bij de export was de afname kleiner: 7,7 procent.

In twee goederensoorten ziet North Sea Port “een opvallende positieve trend”. In de eerste drie kwartelen van dit jaar werden meer voedingsproducten behandeld: De plus van 9 procent telt op het totaal echter weinig bij, aangezien het slechts gaat om 0,3 miljoen ton. De overslag van metaalproducten bleef op het niveau van vorig jaar.

Afwachten

2022 was het beste jaar ooit voor North Sea Port. Gezien de wereldwijd afgenomen vraag, de hoge energieprijzen en de geopolitieke spanningen in Europa en het Midden-Oosten vindt North Sea Port het niet verwonderlijk dat de overslag dit jaar daalt. “De daling manifesteerde zich reeds gedurende de eerste zes maanden maar blijft zich met ruim 11 procent in min nog steeds op hetzelfde niveau verderzetten.”

De voorraden in de haven werden weliswaar tot aan de zomer maximaal gevuld, maar sinds het derde kwartaal is de vraag gedaald. Dit is te zien in onder meer de staalindustrie, logistiek en (petro)chemie, en de autosector. “Het is dan ook afwachten wat de komende maanden zal geven”, aldus North Sea Port.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -