- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsBinnenvaart week lang te horen bij NPO Radio 1

  Binnenvaart week lang te horen bij NPO Radio 1

  - Advertentie -

  Delen

  Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 februari besteedt het Radio 1-programma 5 Dagen aandacht aan de binnenvaart. Elke dag van 20.00 tot 20.30 uur zendt NTR/PowNed live uit, steeds vanaf een andere locatie in het land.

  Het is geen florissant beeld dat de radiomakers schetsen: “De binnenvaart ziet zich geconfronteerd met enorme problemen. Steeds meer schepen verdwijnen, sluizen en bruggen zorgen voor problemen en er is de uitstoot van kankerverwekkende gassen.”

  In de week van 5 februari staat de gele reportagebus van 5 Dagen met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi in verschillende havens in Nederland om over de toekomst van de binnenvaart te praten. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

  Van historie tot toekomst

  In vijf dagen komen historie, heden en toekomst van de binnenvaart aan bod. Aanleiding om de sector een week lang uit te lichten is de eerste bijeenkomst van de Binnenvaarttafel op woensdag 31 januari. Daar overleggen overheden, brancheorganisaties, binnenhavens en zeehavens over het beleid en maatregelen om vervoer over water op alle terreinen te versterken.

  Maandag 5 februari staat de bus van 5 Dagen in Dordrecht. Dan is Jos Hubens van Vereniging De Binnenvaart aan het woord. Hij vertelt over het Binnenvaartmuseum en de inspanningen van de vereniging om het erfgoed, het leven en werken in de binnenvaart op de Unesco Wereld Erfgoedlijst te krijgen.

  Dinsdag 6 februari spreekt 5 Dagen met Sunniva Fluitsma, woordvoerder van de Algemeene Schippers Vereeniging, “over de problemen waarmee de sector op dit moment te maken heeft en hoe hoog de binnenvaartschippers het water aan de lippen staat”, aldus de programmamakers.

  Het logo van 5 Dagen. (illustratie NTR-PowNed)

  Op woensdag 7 februari is Robin Hoekstra, keurmeester van Bureau Scheepvaart Certificering, te gast. Hij vertelt over het stuwmeer van keuringen waarmee hij heeft te maken en het risico op dodelijke ongevallen als er niet gekeurd wordt.

  Donderdag 8 februari gaat het over ontgassen. Tankerkapitein Ton Quist legt dan uit hoe het komt dat hij en zijn collega’s niet anders kunnen dan kankerverwekkend gas de atmosfeer in te blazen… en wat er verandert als op 1 juli een begin wordt gemaakt met het verbod daarop.

  Op vrijdag 9 februari gaat het in de uitzending over nieuwe milieueisen en de toekomstbestendigheid van de binnenvaart. Te gast is dan Wijnand Volker van de Particuliere Transport Coöperatie.

   

   

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -