- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenSpelevaren voor 250 miljoen dollar

Spelevaren voor 250 miljoen dollar

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

De befaamde jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam verwierf de opdracht voor de bouw van deze prauw en op 14 februari 2017 vond de tewaterlating plaats. Als Y718 gleed het stalen casco, met aluminium boven­bouw, bij cascobouwer Zwijnenburg in Capelle aan den IJssel van de helling.

Kosten noch moeite werden gespaard bij de bouw en inrichting van dit 109 meter lange en 16 meter brede superjacht met vier dekken en accommodatie voor veertien gasten en dertig bemanningsleden.

De Y718 maakte onder Nederlandse vlag meerdere proefvaarten en op 20 december 2018 werd de Bravo Eugenia overgedragen aan opdrachtgever Jeral ‘Jerry’ Jones. De 76-jarige multimiljardair kan zich de kostprijs van 250 miljoen Amerikaanse dollars best veroorloven. Hij vond het niet nodig om ermee onder goedkope vlag te gaan varen; het werd de Amerikaanse.

De eerste reis was een kerstcadeaucruise naar Noorwegen. Vandaar keerde men terug naar Rotterdam om vervolgens met een kruissnelheid van 17,5 knopen, via een stop in Gibraltar, naar Nassau op de Bahama’s te koersen. Jerry’s echtgenote heet Gene (van
Eugenia) en zo is de naam van het schip verklaard.

De Texaanse oliemagnaat is ook eigenaar van het american football-team Dallas Cowboys en alleen al de waarde daarvan is ruim 4 miljard dollar – ongeveer de helft van zijn vermogen.

Hij begon in olie en gas en werd financieel in het zadel geholpen door zijn ouders die in (levens-)verzekeringen deden. In 1980 verkocht hij de gastak voor 175 miljoen dollar. Hij kocht toen voor 150 miljoen de Dallas Cowboys. In de jaren 90 wonnen zij drie keer de Super Bowl in de National Football League. De investering heeft dus aardig wat rendement opgeleverd.

tekst en fotografie: Cees de Keijzer (wssrotterdam.nl)

Delen

- Advertentie -

Meer

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -