- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSchepen met fosfine worden gelost bij slibdepot IJsseloog

Schepen met fosfine worden gelost bij slibdepot IJsseloog

- Advertentie -

Delen

Er is een oplossing gevonden voor de drie schepen met te veel fosfinegas in hun lading. Ze worden gelost bij slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer, zodat het gas vervliegt.

De Imatra, die in Zwolle lag sinds de hoge gifwaardes aan boord waren geconstateerd, kon daar vrijdag 6 augustus als eerste terecht. De Coby (in Utrecht) en de Semper Spera (in Veghel) volgen.

Vóór vertrek zijn metingen verricht om te bepalen of het verblijf aan boord verantwoord is. Er vaart een gassingsleider mee en de schepen worden begeleid door een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat. De schippers bedongen ook een financiële vergoeding.

Kamervragen

Volgens RTV Utrecht heeft SP-Kamerlid Sandra Beckerman schriftelijke vragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen. “Het is schrikbarend dat er opnieuw ernstig vergiftigde lading op binnenvaartschepen is beland. Schippers zijn in groot gevaar gebracht en dat moet niet kunnen.” Aldus de SP-woordvoerster tegen de regionale nieuwszender.

“In 2019 vroeg de SP de minister al om maatregelen te nemen nadat een schippersechtpaar op de IC was beland. Daar is veel te weinig mee gedaan. We moeten dit opnieuw agenderen om ongelukken te voorkomen.”  In haar vragen aan de minister schrijft Beckerman: “Wilt u ervoor zorgen dat schippers voortaan weten wat ze aan boord krijgen? Kunt u zorgen dat er gespecialiseerde controleurs (in het ruim) gaan meten welke gassen er in een lading zitten en dat aan de schipper bekend maken?”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -