Rijkswaterstaat gaat het Twentekanaal doorspoelen om het te hoge gehalte hexachloorcyclohexaan (HCH) in het water te verlagen. Dat heeft de vaarwegbeheerder besloten in overleg met andere betrokken instanties.
In juni werd bekend dat er een verhoogde concentratie HCH in het water was aangetroffen. Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo waarschuwden mensen toen om geen vis eten te eten die afkomstig is uit het Twentekanaal.
Hexachloorcyclohexaan is een zeer zorgwekkende stof, die schadelijk is voor mens en milieu. Het werd vooral als insecticide gebruikt. Er was al langer bekend dat het gif in lagere concentraties voorkomt in het Twentekanaal, als gevolg van bekende bodemverontreinigingen. Er is nu echter sprake van een verhoogde concentratie. De schadelijke stof bereikt de vaarweg via het grondwater. Het onderzoek naar de oorzaak is nog aan de gang. Pas als die is achterhaald, kan er definitief iets tegen worden gedaan.
Afvoeren naar het IJsselmeer
Via gemaal Eefde wordt water uit de IJssel omhoog gepompt. De bedoeling is dat het water vervolgens via Delden, Almelo, Kanaal Almelo De Haandrik, de Vecht en het Zwarte Water naar het IJsselmeer stroomt. Inwoners en de scheepvaart ondervinden volgens Rijkswaterstaat geen overlast van het doorspoelen. De concentratie van het gif in het Twentekanaal zal afnemen, zo is de opzet. Richting IJsselmeer verdunt het steeds verder.
Het doorspoelen duurt ongeveer twee tot drie weken, is de verwachting. Zodra het water in het Twentekanaal weer voldoet aan de oppervlaktewaterkwaliteitsnorm kunnen de inlaten zonder risico worden geopend.
Inlaten
Het Twentekanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Oost-Nederland. Om het watersysteem in drogere perioden op peil te houden, kunnen de waterschappen op een aantal locaties water inlaten vanuit het Twentekanaal.
De inlaten langs het Twentekanaal zijn nu nog gesloten, omdat er voldoende water is gevallen in de afgelopen periode. Als het komende weken warmer wordt en het minder vaak regent, neemt de watervraag in het gebied achter de inlaten toe. De natuur, landbouw en de drinkwaterwinning zijn afhankelijk van schoon water.
Drinkwaterbedrijf Vitens pompt geen oppervlaktewater direct op uit het Twentekanaal voor de drinkwatervoorziening. Daar heeft de HCH-vervuiling dus geen directe invloed op.