- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRené Siegfried vaart… in Miniworld Rotterdam

René Siegfried vaart… in Miniworld Rotterdam

- Advertentie -

Delen

Op 22 september besloot de gemeenteraad van Dordrecht dat het Wantij definitief wordt toegewezen als ligplaats voor de René Siegfried (en de Lashbak CGS 6013 en Veerdienst 3). Acht dagen later voer de museale duwboot op de Nieuwe Maas in Rotterdam, mét duwbakken. Het gaat om een model van de René Siegfried, die voortaan te bewonderen is in Miniworld Rotterdam.

Dat is mogelijk gemaakt door Vereniging De Binnenvaart, de eigenaar van de René Siegfried. De vereniging heeft aan boord een eigen museum ingericht. Marius van Dam van het in de binnenvaart gespecialiseerde advocatenkantoor Van Dam & Kruidenier onthulde het model in de miniatuurwereld aan het Rotterdamse Weena.

Ontsnapt aan de sloop

De René Siegfried is gebouwd op scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. In 1963 kwam de duwboot in de vaart. Hij duwde veel zogenaamde LASH-bakken, een systeem met een soort drijvende containers dat was overgenomen uit Amerika van de Mississippi.

Ternauwernood ontkwam de René Siegfried aan de sloop. Bij de toenmalige Europese oud-voor-nieuw-regeling, in het leven geroepen om de capaciteit van de binnenvaartvloot te reguleren, zou de René Siegfried wegens nieuwbouw moeten worden gesloopt.

Juist Marius van Dam wist als jurist hoe dat op regels ook uitzonderingen kunnen worden gemaakt indien het doel van die betreffende regelgeving dat toelaat. Het doel van de oud-voor-nieuw-regeling was beheersing van de capaciteit in de binnenvaart. Een tweede leven als museumschip in handen van Vereniging De Binnenvaart voldeed volledig aan de doelstellingen. Zo kreeg de René Siegfried opnieuw een belangrijke rol in de binnenvaart.

Link

Vereniging De Binnenvaart wist de René Siegfried als maritiem cultureel erfgoed veiligstellen. De René Siegfried werd als Binnenvaartmuseum uitgebreid met een LASH-bak. In die LASH-bak is een maquette van scheepswerf De Biesbosch uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw te zien.

Als Binnenvaartmuseum ontvangt de René Siegfried circa 10.000 bezoekers per jaar. Dat zorgt voor een link met Miniworld Rotterdam. Daar is Rotterdam in miniatuur de kern – maar er is nog veel meer te zien – inclusief het Rotterdamse havengebied. De haven van Dordrecht valt tegenwoordig ook onder het Havenbedrijf Rotterdam, zodat de René Siegfried in Miniworld thuishoort, vonden ze bij Vereniging De Binnenvaart. Bezoekers van Miniworld Rotterdam worden voortaan geattendeerd op het Binnenvaartmuseum in Dordrecht en andersom.

Marius van Dam (midden) met links Miniworld-directeur Marc van Buren en Jos Hubens van Vereniging De Binnenvaart.

Behouden vaart

In maart van dit jaar werd de maquette van scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht onthuld. Dat schiep nóg een band tussen het Binnenvaartmuseum en Miniworld. Het bracht Vereniging De Binnenvaart ertoe om de binnenvaart in Miniworld Rotterdam beter op de kaart te zetten. En hoe kon dat beter dan door een model van de René Siegfried met daarvoor diverse soorten duw- en LASH-bakken.

Zowel de duweenheid René Siegfried in Miniworld als de maquette van De Biesbosch in Dordrecht zijn gemaakt door de in de binnenvaart bekende modelbouwer Harrie Tullemans uit Weert.

En zo heeft de René Siegfried inmiddels drie levens, zei Marius van Dam bij de onthulling. “Voor een derde leven is een doop niet nodig, maar ik wil wel de daarbij behorende woorden uitspreken: ik wens het model van de René Siegfried met duwbakken en LASH-bakken én Miniworld Rotterdam als bemanning daarvan, een behouden vaart!”

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -