Op 5 maart bereikte Vereniging De Binnenvaart een mijlpaal: die dag werd 100.000e scheepsfoto geplaatst in de online databank ‘De Binnenvaartschepen’.
De databank is één van de vele activiteiten van de vereniging, door iedereen te raadplegen op www.debinnenvaart.nl.
Up-to-date
Vereniging De Binnenvaart startte de databank op 6 maart 2006. Het archief is in zeventien jaar uitgegroeid tot een begrip bij liefhebbers en verzamelaars in en van de binnenvaart.
In totaal staan er gegevens in van 18.382 schepen. Dagelijks worden mutaties doorgevoerd om de databank up-to-date te houden. Dat past bij de doelstellingen van de vereniging. Zoals het veiligstellen en archiveren van maritiem cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord en het beheren van een binnenvaartdocumentatiecentrum.
In de loop der jaren is een groot netwerk opgebouwd van binnenvaartliefhebbers en scheepsfotografen die met grote regelmaat foto’s en informatie aanleveren. Deze vrijwillige medewerkers vormen een onmisbaar onderdeel van de databank, benadrukt de vereniging. De Binnenvaart is “deze mensen dan ook bijzonder dankbaar voor hun grote inzet hiervoor en hoopt dat de samenwerking nog vele jaren door mag gaan”.
Franse motor
De 100.000ste foto is er een van de Rorika, een zogeheten kleine Franse motor. Uiteraard staan de gegevens hiervan vermeld in de databank.
In Dordrecht maakt een grote Franse motor, de Marot, deel uit van het aldaar gevestigde Binnenvaartmuseum. In de Marot is een diorama van de fameuze scheepswerf De Biesbosch te bewonderen. Op die werf, ooit gevestigd op de plek waar het museum zich nu bevindt, werd de Rorika in 1948 gebouwd. De oorspronkelijke naam was Chinon en het schip voer voor de Franse rederij Office National de la Navigation in Parijs.
Binnenvaartmuseum Dordrecht
Binnenvaartmuseum Dordrecht is gevestigd aan de Werf van De Biesbosch. De openingstijden zijn donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.
Ondersteuning van de vereniging en het museum is mogelijk door lid te worden van Vereniging de Binnenvaart. Dat kost 42 euro per kalenderjaar (40 euro voor leden jonger dan 18 en ouder dan 65 jaar). Kijk voor meer informatie op www.debinnenvaart.nl.