- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBelgische Vivaldi-regering zet in op binnenvaart en spoor

Belgische Vivaldi-regering zet in op binnenvaart en spoor

- Advertentie -

Delen

Na bijna 500 dagen onderhandelen heeft België een nieuwe regering. De zogenoemde Vivaldi-coalitie bestaat uit zeven partijen: de Vlaamse en Waalse sociaaldemocraten, groenen, liberalen en de Vlaamse christendemocraten. De 44-jarige Vlaamse liberale leider Alexander De Croo is de nieuwe Belgische premier, Ecolo-politicus Georges Gilkinet is minister van mobiliteit en NMBS (spoorwegen).

De coalitie-onderhandelingen, ingezet na de federale verkiezingen in mei 2019, hebben 493 dagen geduurd, en daarmee heeft België niet eens een record neergezet. In 2010-2011 duurde het 541 dagen voor het land weer geregeerd kon worden.

De Vier Jaargetijden

Op 30 septemberbereikte de Vivaldi-coalitie een akkoord. Deze kleurrijke mengeling van zeven Vlaamse en Waalse partijen is vernoemend naar het muziekstuk De Vier Jaargetijden van Vivaldi: het blauw van de liberalen is de winter, het groen van de groenen is de lente, het rood van de socialisten is de zomer en het oranje van CD&V is de herfst.

Met Alexander De Croo, zoon van de voormalige Belgische minister, partijvoorzitter en Kamervoorzitter Herman De Croo, krijgt België na negen jaar voor het eerst weer een Vlaamse premier. Daarmee komt ook een einde aan het tijdelijke premierschap van Sophie Wilmès. De Waals liberale politica is nu vicepremier en tevens minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel.

Infrastructuur

In hun regeerakkoord onder de noemer ‘Voor een welvarend, solidair en duurzaam België’ zetten de coalitiepartners in op een verbetering van de infrastructuur en mobiliteit. Spoor- en binnenvaartvervoer moeten worden versterkt. Om dat te bereiken, worden het spoornet en het spooraanbod verder ontwikkeld en wordt de stiptheid van het spoorvervoer verbeterd.

Ook is er sprake van de oprichting van multimodale platforms. De toegankelijkheid van de industrie-, haven- en bedrijvenzones wordt in samenwerking met de deelstaten verbeterd. Verder wil de regering de procedures bij de Raad van State gaan evalueren en desnoods herbekijken. Dit kan de doorlooptijden en rechtszekerheid van grote projecten verbeteren. Te denken valt hierbij aan de nieuwe zeesluis in Zeebrugge en de uitbreiding van de containercapaciteit in de Antwerpse haven.

Van journalist tot minister

Verantwoordelijk voor mobiliteit en spoorwegen wordt Ecolo-minister Georges Gilkinet (de Waalse groenen). De 49-jarige Gilkinet was journalist voordat hij in 2001 overstapte naar de politiek.  Sindsdien deed hij vooral ervaring op in de Kamer. Tijdens de formatiegesprekken voor de Vivaldi-regering was hij medeonderhandelaar.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -