- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaartmuseum Dordrecht zoekt nieuwe enthousiastelingen

Binnenvaartmuseum Dordrecht zoekt nieuwe enthousiastelingen

- Advertentie -

Delen

Bij Vereniging De Binnenvaart dragen ze de bijna vijftig vrijwilligers van het Binnenvaartmuseum op handen. Door de groei op twee vlakken kunnen ze wel wat nieuwe mensen gebruiken. De activiteiten en het aantal schepen nemen toe – net als de leeftijd van een aantal oudgedienden.

“We kunnen meer vrijwilligers gebruiken, liefst wat jeugdiger mensen ook”, aldus Leo Schuitemaker. Hij was in 1990 een van de oprichters, daarna jarenlang bestuurslid en ook nu nog actief binnen Vereniging De Binnenvaart – onder meer als redacteur van het eigen magazine en de website.

“We waren rond de veertig toen we begonnen met de vereniging en nu zijn we dertig jaar verder. We zoeken in feite nieuwe veertigers”, zegt Leo lachend. Om er snel op te laten volgen: “Jonger of ouder mag ook, hoor. Het belangrijkste is dat mensen enthousiast zijn.”

Varend erfgoed

Het Binnenvaartmuseum in Dordrecht, opgericht door Vereniging De Binnenvaart, is gevestigd op de René Siegfried. De voormalige duwboot ligt in Dordrecht, in het Wantij, met eromheen inmiddels een flink gegroeid ensemble van andere historische schepen.

“We zetten ons met z’n allen in voor de binnenvaart en voor het Nederlands varend erfgoed. Dat is iets is om te koesteren, vinden we. We promoten ook het werken in de binnenvaart. We krijgen hier in het museum schoolklassen op bezoek en we lagen tijdens de Wereldhavendagen met de Prinses Beatrix in Rotterdam, het vroegere opleidingsschip. Zo proberen we nieuwe generaties voor de vaart te interesseren.”

“Die donderdag is voor mij echt een uitje”

“Alle hulp is welkom”, beaamt Otto Muller, met 42 jaar een van de jongere vrijwilligers. Hij is bestuurslid en coördinator van de Veerdienst 3. “We doen alles samen, je kunt zo meedraaien. Ik denk dat het ook voor jongeren heel interessant kan zijn. Ze kunnen veel leren. Er lopen hier veel mensen rond die hun kennis graag willen delen en overdragen. En als je daar interesse inhebt, krijg je ook de kans om te varen.”

Anja Muller (geen familie) zegt: “Het is een heel gezellige club. Ik werk drie dagen bij een tank­opslagbedrijf. Maar op donderdag kom ik hier. Meestal draai ik een bardienst, maar ik geef ook rondleidingen en ik vind het leuk een praatje te maken met iedereen. Die donderdag is voor mij echt een uitje.”

Paar uur per week

Er is veel te doen, in het Binnenvaartmuseum, op de schepen, tijdens evenementen en vaartochten. De huidige bestuursleden en vrijwilligers doen het samen én met plezier.

Leo: “Binnenwerk, buitenwerk, schilderen, administratie, de ontvangst van gasten, het begeleiden van museumbezoekers, schrijven voor de website en het magazine, foto’s maken, maar ook ICT en varen met de Veerdienst 3… We zoeken op al die gebieden versterking. Er zit altijd wel iets tussen waar mensen lol in hebben. En veel kan ook op afstand. Bijvoorbeeld het bijhouden van de databank met binnenvaartschepen.”

Met een paar uur per week zijn ze bij de vereniging al blij. Leo geeft een voorbeeld: “Het museum is open op donderdag en zaterdag. Dan hebben we gidsen nodig: mensen nodig die bezoekers begeleiden. Als iemand zich bijvoorbeeld één keer in de maand op zaterdag beschikbaar stelt, zijn we daar al hartstikke bij mee.”

Onder de vrijwilligers zijn veel mannen en vrouwen die in of voor de binnenvaart werken of gewerkt hebben. “Dat kan handig zijn, maar het is geen must”, zegt Otto. “We hebben ook mensen die schepen gewoon als liefhebberij hebben en die weten soms nog meer dan iemand uit de praktijk.”

“Een uitstekende invulling van mijn hobby”

Hij is zelf een voorbeeld van zo’n ‘buitenstaander’: hij werkt bij een woningcorporatie, maar sloot zich bij Vereniging De Binnenvaart aan omdat hij de Veerdienst 3 zo mooi vindt. Dat historische vaartuig – dat onder meer dienst heeft gedaan als pont en directievaartuig – is in beheer bij de vereniging. Het is als partyschip te huur voor vaartochten. Otto coördineert de verhuringen en de bemanning, en hij staat zelf geregeld aan het roer. “Een uitstekende invulling van mijn hobby”, glundert hij.

Anja komt wel uit de binnenvaart. Ze voer samen met haar man op een tanker, tot hij in 2018 overleed. Sindsdien woont ze aan de wal. Ze organiseerde twee keer een Van Ommeren-reünie aan boord van de René Siegfried. “Ik wilde een beetje in het wereldje blijven, dus was het een logische stap om hier wat te gaan doen. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden om als vrijwilliger mee te helpen bij het Binnenvaartmuseum? Bel dan naar Leo Schuitemaker: 0683 98 52 53.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -