- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRijkswaterstaat gaat drones inzetten bij incidenten op het water

Rijkswaterstaat gaat drones inzetten bij incidenten op het water

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat heeft maandag 23 november een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen langs de Waal tussen Tiel en Nijmegen. In dit gebied gaan Rijkswaterstaat en hulpdiensten onder de naam ‘Drone2Go’ testen en vliegen met autonome drones om sneller een overzichtsbeeld te krijgen bij een incident op het water.

 Minder hinder

Het gaat bijvoorbeeld om aanvaringen, lozingen, drenkelingen, brand aan boord van een schip, afgevallen lading of olieverontreinigingen. Een drone kan dan snel actuele overzichtsbeelden vanuit de lucht verstrekken.

Zo’n zelfstandig vliegende drone wordt voorgeprogrammeerd en kan met één klik op de kaart precies daar uitkomen waar Rijkswaterstaat hem wil hebben. De inzet van drones leidt tot minder hinder voor de scheepvaart, geringere milieuschade en kostenbesparingen. Rijkswaterstaat wil met Drone2Go uiteindelijk op meerdere locaties in het land vaste landings- en vertrekpunten voor autonoom vliegende drones realiseren.

Drone2Go

Het praktijkgebied aan de Waal is de eerste locatie die hiervoor in gebruik genomen wordt. In dit gebied werkt Rijkswaterstaat samen met politie, brandweer, ILT aerosensing en de NVWA onder de naam ‘Drone2Go’.

Het is de bedoeling dat de dronebeelden live beschikbaar komen voor de operators in verkeersposten op de Waal en dat ook de mobiel verkeersleiders op het water, de politie en de brandweer deze kunnen zien op hun eigen schermen. Zo kunnen ze direct gericht tot actie overgaan.

Drones zullen onder meer worden ingezet bij oilspills. (foto Rijkswaterstaat)

Gevaarlijk werk

“Drones nemen ons gevaarlijk werk uit handen en komen op plekken waar mensen niet kunnen komen”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen. “Ze maken zichtbaar wat wij niet kunnen zien en bewijzen keer op keer hun meerwaarde voor specifiek werk. Daarom moeten we ze goed en vellig leren gebruiken. De ingebruikname van het praktijkgebied van Drone2Go helpt ons om van innovatie naar praktijk te gaan.”

Om het gebied officieel in gebruik te nemen is meerdere keren gevlogen met een autonome drone. Via een livestream keken alle betrokken partijen en partners mee hoe deze drone aantoonde dat hij aankwam waar hij moest zijn én onderweg zelfstandig kon uitwijken voor obstakels op zijn route. De komende tijd gaat Drone2Go dit nog verder ontwikkelen in het praktijkgebied.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Hoe zit het met het wettelijk kader betreft privacy? Wat gebeurt er met de beelden? Worden gezichten geblurd? Is hier iets over geregeld? En waar staat dat men het niet zal gebruiken om te handhaven zoals de ASV beloofd is? En tot wanneer geldt die belofte dan? Allemaal vragen die natuurlijk van te voren met de sector besproken hadden moeten worden.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -