- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwMts Florida: inclusief enthousiaste bemanning

Mts Florida: inclusief enthousiaste bemanning

- Advertentie -

Delen

De dag dat wij in Heusden aan boord van het mts Florida stappen, is niet echt geschikt om te schilderen of aan dek te werken. Later blijkt dat het ook voor de dagen er na geldt. Gelukkig staat het schip al in een uitstekende laklaag; dat was dus goed gepland. Even later horen we van kapitein/projectleider Jean-Marc Piot dat het met de rest van de planning ook wel snor zat.

 

(foto’s Hans Heiligers)

Geheel volgens plan is de nieuwe bunkertanker in net iets meer dan twee-en-een-halve maand bij TeamCo Shipyard afgebouwd en werd er een succesvolle proefvaart bijgeschreven in het journaal van het mts Florida. De eerste reis is al aangekondigd en als we Jean-Marc vragen of hij er weer naar uitkijkt om te gaan varen, meldt hij eerst en vooral dat hij zijn tijdelijke job als projectmanager met veel enthousiasme heeft vervuld.
Hij zal ze zeker gaan missen, de mannen van RuGoTech, Werkina en Willems, met wie hij al die tijd dagelijks heeft samengewerkt. Toch kijkt hij er weer naar uit om te gaan varen. Piot is geboren en opgegroeid aan boord van het tankschip van zijn ouders. Zijn jeugd bracht hij door op de schippersschool in Hoboken, tot zijn vader op zijn twaalfde vond dat het genoeg was en hij aan boord werd verwacht. Later ging hij elders in de bunkering werken en behaalde hij al zijn papieren en patenten. Inmiddels vaart Jean-Marc al weer zeventien jaar bij Anjutra B.V.B.A. in Halle-Zoersel, die ook het mts Broadway in bezit heeft.

Inspraak
We horen dat het casco van het 86 x 9,60 x 3,30 meter grote schip is gebouwd in Kladovo in Servië. Het schip is turnkey afgenomen van TeamCo Shipyard in Heusden. Zowel van buiten als van binnen oogt het als een familieschip. Het telt drie woningen waarvan één op het voorschip.
De bemanning heeft alle inspraak gehad bij de indeling en inrichting van de woningen die door Willems interieurbouw en scheepsbetimmering werden betimmerd. Zo ook het stuurhuis en lessenaar. Jean-Marc heeft ook daarvoor al zijn wensen kenbaar mogen maken en dat resulteerde in een praktische en comfortabele werkplek.

Bunkergiek
We dalen af naar de machinekamer waar een John Deere-generator draait voor een bijdrage aan het boordnet; de set levert 60 kVA. De ruim opgestelde Caterpillar C32 van 1800 toeren levert 883 kW/1200 pk.

Zowel hier beneden als boven aan dek hebben de RuGoTech-medewerkers van Goof Leijten het rvs leidingwerk gebouwd. Als we naar het voorschip lopen, tellen we vijf centertanks. De gezamenlijk tankinhoud is 1825 m3. Twee EPS Bornemann-pompen zorgen met 250 m3 per uur voor voldoende capaciteit.
We passeren de 20 meter lange, op afstand bestuurbare Van Wijk-bunkergiek om daarna de machinekamer in het voorschip te bekijken.
We zien dat ook daar goed over de indeling is nagedacht. De ruimte is verdeeld tussen een forse thermische ketel van Heatmaster, een boegschroefinstallatie van Van Tiem en twee John Deere-generatorsets. Eén van 160 kVA voor het boordnet en een grotere van 425 kVA voor het pompbedrijf en de boegschroef.
Het bunkerschip Florida gaat stookolie varen voor de Aegean Marine Petroleum Network Inc. Die krijgt daarmee een goed op zijn taak berekend schip op de vlootlijst, inclusief een enthousiaste bemanning.

(Hans Heiligers)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -