Minister pleit in Transportraad voor bescherming kleine schepen

0
Cora van Nieuwenhuizen tijdens de Transportraad. (beeld uit liveverrslag Europese Commissie)

De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen heeft in Brussel de problemen aangekaart van kleine schepen om aan de strengere technische eisen van de CCR te voldoen. Zoals ze enkele dagen eerder in de Tweede Kamer beloofd had, deed ze dat tijdens de Transportraad op 2 december.

De ASV is blij met die actie van de minister en publiceerde op haar Facebook-pagina een fragment uit de Transportraad om te laten zien “hoe de Minister zich hard maakt voor de diversiteit van de vloot en tegen een dreigende omgekeerde modal shift. Zij legt uit waarom bepaalde type schepen niet aan alle CCR/CESNI eisen kunnen voldoen en geeft ook het belang aan van een diversiteit van de binnenvaartvloot inclusief kleinere schepen die de haarvaten van de vaarwegen kunnen bevaren.”

Onbevredigend antwoord

Van Nieuwenhuizen vroeg de kersverse Transportcommissaris Adina-Ioana Valean ook om in ieder geval een werkbare hardheidsclausule te realiseren, waarmee scheepseigenaren voor ontheffing in aanmerking zouden kunnen komen. De bestaande clausule is volgens velen onwerkbaar en wordt daardoor ook niet aangevraagd.

“Helaas is het antwoord van een antwoord zoals we in het verleden zo vaak gehoord hebben”, stelt de ASV. “Ze gaan er niet over, de CCR moet dit oppakken, er moet een level playing field zijn en men wil een moderne en schone binnenvaartvloot. Daarmee alweer het vooroordeel bevestigend dat oud(er) gelijk zou staan aan “vuil(er)”. Het is ons gelukt de Tweede Kamer te overtuigen dat dit veelal berust op foute aannames en vooroordelen, we hopen dat onze minister de kans krijgt deze misverstanden uit de weg te ruimen.”

Kijk hier voor de inbreng van minister Cora van Nieuwenhuizen in de Transportraad.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.