“Dit is echt iets voor mij!” Dat zegt Iris Dikker. De 17-jarige schipper in opleiding is sinds begin november jongerenambassadeur voor de maritieme sector. Samen met Maxime Abels (HR & Management Assistant bij Hatenboer-Water), Reinier van Setten (student Maritiem Officier) en Tom Verbist (student Maritieme Techniek).
Elk jaar kiest koepelorganisatie Nederland Maritiem Land enkele ‘Maritieme Jongerenambassadeurs, die als doel hebben hun leeftijdgenoten te vertellen over en hopelijk te interesseren voor de sector. Door gastlessen, presentaties en vlogs en blogs op Facebook, Instagram en de website.
Nova College
Iris Dikker is opvolger van Bas Peeters, die afgelopen jaar dezelfde rol vervulde en ook de binnenvaart vertegenwoordigde. Op 9 november ontmoette ze haar collega-jongerenambassadeurs voor het eerst. Toen kregen zij op het kantoor van Nederland Maritiem Land in Rotterdam uitleg over wat het ambassadeurschap inhoudt en wat er van hen verwacht wordt. “We kregen ook allerlei tips en tricks.”
Bij Scheepswerf Kooiman Hoebee in Zwijndrecht was aansluitend een fotoshoot. “Die foto’s zijn hartstikke mooi geworden.”
Iris woont bij haar ouders in het Friese Sintjohannesga (vlak bij Heerenveen) en zit in het eerste jaar van het mbo en doet op het Nova College in Harlingen de opleiding Schipper Binnenvaart. Als onderdeel daarvan werkt ze twee weken op-twee weken af op de Spirit, een drogeladingschip van 110 meter.
Echt niet alleen voor mannen
Via school had ze bericht ontvangen dat Nederland Maritiem Land op zoek was naar nieuwe ambassadeurs. “Nadat ik me erin had verdiept, heb ik me aangemeld. Dit is echt iets voor mij!”
Ze heeft het namelijk uitstekend naar haar zin in de binnenvaart en wil iedereen daarover vertellen. Als jongerenambassadeur hoopt Iris andere jongeren enthousiast te maken voor het maritieme vak. En vooral meiden.
“Dit werk is echt niet alleen voor mannen bestemd. Ik vind het jammer dat er in mijn omgeving nauwelijks meiden zijn die zich in de maritieme sector interesseren.”
Ze is ook vast van plan om de binnenvaart te promoten onder kinderen in groep 7 en 8. Zodat ze bij de keuze van hun middelbare school mogelijk een binnenvaartopleiding overwegen.
“Ik denk dat je al op jonge leeftijd het maritieme vak onder de aandacht moet brengen. Misschien in de vorm van gastlessen op de basisschool.”
Geen evenementen
Op 15 oktober was er een online pitchdag via Zoom. “Na uitleg moest iedereen in groepjes een presentatie over de maritieme sector voorbereiden, gericht op een jongerendoelgroep. Kennelijk ging het goed, want een halve week later werd ik gebeld dat ik was gekozen.”
Ze is enthousiast begonnen, al maken de coronamaatregelen het lastig om erop uit te trekken. Er zijn voorlopig geen evenementen; dus dat podium om de sector aan de man brengen, ontbreekt voor de jonge ambassadeurs. “We zijn nu nog vooral druk geweest met brainstormen en van alles regelen.”
Stoer beroep
Zelf had ze de maritieme sector op eigen houtje ontdekt. Iris’ familie komt namelijk niet uit de binnenvaart. “Ik wilde een stoerder beroep gaan doen. Ik werk liever met m’n handen en niet op een kantoor. Automonteur of zo zag ik niet zitten.”
“Eerst dacht ik aan de Marine, maar via via kwam ik bij de binnenvaart uit. Na een paar open dagen was ik helemaal verkocht. Zo ben ik in Harlingen terechtgekomen.”
“Op het vmbo had ik al twee keer stage gelopen op een schip. Toen wist ik zeker dat ik wilde gaan varen. In 2019 kreeg ik de kans om in de zomervakantie met een tallship mee te gaan. Vier weken in totaal. Dat was ook super.”
Vakantie
De schippersopleiding bevalt haar goed. “Eens in de zes weken ga ik naar school. Door het varen heb ik geen schoolvakanties; dan werk ik door. Maar ik vaar twee weken en ben dan twee weken vrij. Eigenlijk heb ik de helft van het jaar vakantie.”
Het leven en werken aan boord is eigenlijk ook een feest voor Iris. “Ik vind alles leuk. Elke dag is weer anders. De ene dag ben je aan het lossen, de andere dag aan het laden. Soms duurt een reis een week. Het is steeds weer een verrassing waar we heen gaan. Elke dag heb je een ander uitzicht.”
Eigen schip
Ze popelt om erop uit te trekken met haar boodschap. “Ik wil heel graag leeftijdgenoten en kinderen over de sector vertellen en hen enthousiast proberen te maken om de scheepsbouw of scheepvaart in te gaan.”
Ondertussen maakt ze serieus werk van haar opleiding. Ze weet nu al dat ze na Schipper Binnenvaart er nog een jaar aan wil vastplakken op het Nova College en de mbo4-opleiding Kapitein Binnenvaart doen.
“Dan kan ik ook zelfstandig ondernemer worden en eventueel ooit met een eigen schip varen. Maar laat me eerst maar de opleiding afmaken die ik nu doe; ik zit pas in het eerste jaar”, zegt ze nuchter.
Een jaar dat door het jongerenambassadeurschap extra enerverend belooft te worden…