Maritieme sector dient plannen voor groene toekomst in

0
Wind als energiebron speelt een rol in de plannen. De Duitse E-Ship 1 vaart al deels op wind, dankzij de vier Flettner-rotoren aan boord. (archieffoto Piet van Dijk?Wss Rotterdam)

Waterstof en methanol, autonoom varen, varen op wind en de afvang van CO2: dat zijn de belangrijkste plannen die onder de vlag van Nederland Maritiem Land namens de maritieme sector zijn ingediend voor de R&D-regeling van 150 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze nieuwe regeling is bedoeld voor innovatieve projecten in de sectoren maritiem, automotive en luchtvaart gericht op verduurzaming en digitalisering.

In de afgelopen maanden heeft de maritieme sector alle groene voornemens in kaart gebracht en vertaald naar concrete plannen als uitwerking van het vorig jaar gelanceerde Maritiem Masterplan. Nederland Maritiem Land wil daarmee in 2030 dertig emissieloze schepen in de vaart hebben.

Nieuwe technieken

“De subsidieregeling van de overheid is noodzakelijk om de plannen ook te kunnen realiseren”, aldus brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology. “Het betreft namelijk nieuwe technieken, die door cofinanciering kunnen worden ontwikkeld.”

Tezamen hebben verschillende consortia de voorstellen uitgewerkt en ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze consortia bestaan uit zowel grote bedrijven als mkb’ers en start-ups.

“Het is indrukwekkend om de samenwerking en het innovatievermogen van de sector te zien in de totstandkoming van de projectvoorstellen. Dat is nodig om gezamenlijk het Maritiem Masterplan te realiseren en hiermee geven wij als sector een duidelijk signaal dat wij de kansen en uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt, kunnen en willen aangaan”, aldus Rob Verkerk, voorzitter van Nederland Maritiem Land.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.