- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMiljoenen voor schone innovaties in maritieme sector

Miljoenen voor schone innovaties in maritieme sector

- Advertentie -

Delen

Het kabinet steekt miljoenen in innovatieve maritieme projecten. Vrijdag 12 maart stemde de ministerraad in met een nieuwe stimuleringsregeling. Deze R&D-regeling is bedoeld voor andere mobiliteitssectoren maritiem, automotive en luchtvaart. Daar komt in totaal 150 miljoen euro voor beschikbaar.

De regeling is bedoeld als cofinanciering voor bedrijven die willen investeren in onderzoek en ontwikkeling, gekoppeld aan verduurzaming en digitalisering. Voor de maritieme sector betekent dit dat er door kennisontwikkeling nieuwe innovaties komen, juicht de maritieme koepel Nederland Maritiem Land. “We kunnen nu een volgende stap gaan zetten in de omslag naar een emissieloze maritieme sector.”

Maritiem Masterplan

Investeren in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën is nodig om ervoor te zorgen dat Nederlandse schepen binnen afzienbare tijd hun uitstoot significant kunnen reduceren en emissieloos kunnen gaan varen, aldus Nederland Maritiem Land. De koepel van havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, jachtbouw/watersportindustrie en visserij, had vorig jaar een Maritiem Masterplan opgesteld. Dat is bedoeld als vliegwiel voor verduurzaming na de coronacrisis.

Nieuwe technieken

Dat kan door in te zetten op samenwerking in de gehele keten en doordat de overheid zelf als eerste klant nieuwe technieken en scheepstypen een zetje in de rug geeft. De verschillende ontwikkeltrajecten moeten leiden tot rendabele en werkbare oplossingen die worden toegepast voor ten minste dertig emissieloze en digitale schepen in 2030. Daarna zou de markt het zelf breder moeten oppakken.

Het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor de R&D-regeling maakt het mogelijk dat bedrijven ook daadwerkelijk kunnen starten met de ontwikkeling van nieuwe technieken. Gedacht moet worden aan offshore en werkschepen, passagiersschepen, drogeladingschepen, tankers en uiteraard schepen voor de overheidsvloot.

Rob Verkerk, voorzitter van Nederland Maritime Land. (foto NML)

Samen

Nederland Maritiem Land heeft op 5 maart via een druk bezocht webinar met de achterban gesproken en opgeroepen om mee te doen. De R&D-regeling voorziet namelijk deels in de cofinanciering van het onderzoek en de ontwikkelingen die nodig zijn voor de realisatie van het Masterplan.

“Om het Masterplan succesvol te kunnen uitvoeren, is het essentieel om samen te werken en op korte termijn consortia te vormen om met voldragen projectvoorstellen te komen”, zo benadrukte Rob Verkerk, voorzitter van Nederland Maritiem Land. “Er komen nu al tientallen mails binnen van partijen die mee willen doen. Het enthousiasme van de sector is groot en laat zien dat de Nederlandse maritieme sector de blik heeft gericht op een schone toekomst.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -