- Advertentie -
- Advertentie -

De steelpan

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

Het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major) staat ook bekend als de steelpan, waarmee eenvoudig het noorden is te vinden. Door de afstand tussen de buitenste twee, onder elkaar staande, sterren zes keer te verlengen, kom je uit bij de Poolster (Polaris) en die staat in het noorden. 

De twee buitenste sterren van Ursa Major zijn Merak en Dubhe, en met Phecda, Megrez, Alioth, Mizar en Alkaid lijkt dat op een steelpan. Recent kwamen vier LNG-tankers in de vaart die, met LNG ervoor, de namen Dubhe, Merak, Phecda en Megrez kregen. Of er nog een LNG Alioth, Mizar en Alkaid komen, is ongewis.

De tankers van 295 x 45 meter zijn van het membraantype en gebouwd in Shanghai door Hudong-Zhonghua Shipbuilding. Via MOL (Mitsui O.S.K.) zijn ze 50 procent Japans en via COSCO Shipping 50 procent Chinees. 

Ze worden vanuit Londen gemanaged door MOL LNG Transport (Europe) en varen onder de vlag van Hongkong. Met een BT van 114.790 en een draagvermogen van 91.451 ton bedraagt de laad­capaciteit 174.000 m³. 

De LNG Merak kwam uit Sabetta aan in Rotterdam en ligt te lossen bij GATE (Gas Access To Europe) in de Nijlhaven. Er is daar voldoende in voorraad om met de Kerst geen kou te hoeven lijden. 

Het LNG-kwartet is langdurig gecharterd voor het Russische Yamal LNG-project. Yamal is het Siberische schiereiland aan de Obboezem met de haven Sabetta, waarvandaan veel aardgas wordt verscheept. In de nabijheid ligt, op een diepte van 900 tot 2850 meter, het Yuzhno-Tambeyskoye (South Tambey) gasveld met 926 miljard m³ aardgas en een jaarproductie van 16,5 miljoen ton. 

In het project van 20 miljard dollar participeren het Russische Novatek (50,1 procent), het Franse Total (20) en de Chinese bedrijven CNPC (China National Petroleum Corporation) en Silk Road Fund met 20 en 9,9 procent.

tekst en fotografie: Cees de Keijzer

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -