Veel besluiten met betrekking tot de binnenvaart worden genomen in Den Haag. Infrastructuurprogramma’s, ontgassen, doelstellingen en maatregelen om de binnenvaart klimaatneutraal te maken en programma’s voor modal shift komen allemaal tot stand binnen de ministeries. Een goede relatie van de sector met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet zorgen dat beleid gemaakt wordt met inbreng van de praktijk.
Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor de volksvertegenwoordiging. Alle beleidsvoorstellen van de regering worden met de Tweede Kamer besproken en Kamerleden kunnen daarbij verzoeken doen aan de minister of met moties beleid afdwingen.
Om die rol te kunnen vervullen is het nodig dat Kamerleden goed geïnformeerd worden door en over de sector. Een vast aanspreekpunt, zoals Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), helpt daarbij. Voorafgaand aan de behandeling van wetsvoorstellen, begrotingen en andere beleidsvoornemen geven we onze adviezen, zodat de woordvoerders op basis van praktijkinbreng het gesprek met de minister kunnen aangaan. Ook benaderen Kamerleden ons wanneer ze vragen hebben over de binnenvaart en zorgen goede relaties ervoor dat we bij actuele knelpunten achtergrondinformatie voor Kamervragen kwijt kunnen.
In de aanloop naar de verkiezingen heeft KBN politieke partijen voorzien van informatie en actiepunten voor de binnenvaart. Dat helpt want zo zien we de binnenvaart al een aantal jaren genoemd worden in regeerakkoorden.
Na de verkiezingen gaan we de relatie met vaak nieuwe woordvoerders binnenvaart in de Tweede Kamer weer opbouwen. Een vaarbezoek gaat daarbij helpen. De binnenvaart wordt steeds meer omarmd en we zien een groeiende positieve waardering.
Betrouwbaar, meer en schoon vervoer over water, daar denkt KBN in Den Haag graag over mee.