De politiek vraagt zich na de verkiezingen van vorige week wanhopig af hoe om te gaan met de winst van de BBB en wie het zijn die op de Boer Burger Beweging hebben gestemd.
Zelf was ik een halverwege jaren 70 in Rotterdam begonnen actief CDA-politicus, die in 2010 in mijn nieuwe woonplaats Krimpen aan den IJssel de lokale partij Stem van Krimpen oprichtte en er in 2018 met vijf zetels de grootste partij werd. Van boven opgelegde, maar ongewenste gewoonten (“zo doen we dat al jaren in Krimpen”) werden afgeschaft en een nieuwe politieke situatie ontstond.
BBB spreekt aan
Na de monsterzege van BBB is overduidelijk bewezen dat het geen boerenpartij is maar een partij die velen aanspreekt vanwege hun aanpak en het charisma van Caroline van der Plas dat aanstekelijk werkt op haar aanhangers. Een partij die op deze wijze opkomt voor verdrukte en wanhopige agrariërs, zal dit ook doen voor andere sectoren, daar zijn al hun kiezers van overtuigd.
Parallellen met de binnenvaart
Zelf zie ik parallellen met de binnenvaartsector die in de jaren 80 heftige strijd voerde in ons land. In de periode tussen 1988 en 1994 was ik bestuurs- en uitvoerend secretaris van de Christelijke Bond van Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB). Het was in de tijd, velen zullen het zich herinneren, dat er hevige strijd werd gevoerd over het al dan niet behouden van de evenredige vrachtverdeling op de schippersbeurzen in het land. Ook toen waren er heftige protesten met blokkades van rivieren en sluizen.
Het aangedane onrecht en de strijd die daarop ontstond met de minister van Verkeer en Waterstaat, Neelie Smit-Kroes, trok mij toen ook aan om naar de openstaande vacature te solliciteren. En ook toen werden er stevige bemiddelaars als Barend Biesheuvel en Wil Albeda ingezet om regering en binnenvaartbedrijfsleven bij elkaar te brengen.
Ik ervaar nu dezelfde affiniteit met de boeren en ben ervan overtuigd dat de Boer Burger Beweging als middenpartij uitersten bij elkaar kan brengen om een voor ieder werkbare oplossing van de stikstofproblematiek te bereiken.
Bert Luijendijk,
Krimpen aan den IJssel
(Bert Luijendijk was deelgemeenteraadslid voor het CDA in Rotterdam Prins Alexander van 1984 tot 1990, CDA-gemeenteraadslid in Rotterdam van 1990 tot 1994, CDA-gemeenteraadslid in Krimpen aan den IJssel van 2002 tot 2010 en oprichter en gemeenteraadslid van lokale partij Stem van Krimpen van 2010 tot 2022.)
Is het niet opgevallen dat de laatste jaren zoveel “rotzooi “ naar voren komt in Nederland….???
Kabinet heeft zoveel foute beslissingen genomen en of juist niet genomen. Iedereen in Nederland MOEST zonnepanelen aanschaffen (branden niet te blussen), miljarden naar Oekraïne voor oorlogstuig(oorlogen nooit beëindigd met wapens maar met woorden!), kwestie Groningen, Toeslagen affaire enz enz