- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDit vergeten ze nooit!

Dit vergeten ze nooit!

- Advertentie -

Delen

Kennismaken met de binnenvaart op opleidingsschip Ab Initio van STC Group, dat spreekt leerlingen aan. Een joystick om te sturen… het is net een game. Radarbeeld, computerbeeld met AIS, allemaal zaken waar ze bijna zonder na te denken achter de knoppen gaan zitten.

In Meppel konden de achttien leerlingen van zes vmbo-scholen van Sterk Techniekonderwijs Meppel Steenwijkerland die de module Maritiem volgen, het twee weken in de binnenvaart rondkijken. Mede op initiatief van Marcel Roelofs van STC Hanze Maritiem. “De doelstelling is natuurlijk om in deze regio de leerlingen kennis te laten maken met de maritieme wereld en het keuzevak Werken en Leven aan Boord. Het heeft alle elementen die je in de binnenvaart tegenkomt.” Inmiddels zijn ook andere Drentse scholen aangehaakt.

Aan het roer

Natuurlijk zit je als leerling niet helemaal alleen aan het roer, maar je stuurt echt zelf een groot modern schip. In de stuurstoel naast je zit de kapitein die direct in kan grijpen – veiligheid voorop. Je leert ook met persoonlijke beschermingsmiddelen omgaan en het redden van drenkelingen. Zelfs als je niet voor een beroep in de scheepvaart doorgaat, zijn het belangrijke zaken voor je algemene ontwikkeling. De kennis van een heel mooie sector die veel mensen in Nederland niet kennen, blijft je voor altijd bij. De echte praktijkwereld!

De opzet van de module en het keuzevak is meer mensen kennis laten maken met een maritiem gerelateerd beroep. Dat kan aan boord zijn, maar er zijn in de maritieme sector nog tal van andere mogelijkheden. De deelnemers leren in het twee weken durende programma van het keuzevak wat er aan boord van een schip gebeurt. Eten koken, ontroesten, machinekamerwerk… en je moet natuurlijk zelf je bed opmaken en leren samenwerken – als een hecht team. Schiemanswerk, aanmeren en sturen zijn ook onderdelen die aan bod komen. Stuk voor stuk verbaasden de jongens en meisjes zich over de moderne techniek aan boord.

Geslaagd

Ook de snelheid van het reisje van Rotterdam naar Meppel verraste hen. De rest van de week stond in het teken van leren en examen doen. De eerste week wordt het keuzevak op school en op een ander schip gevolgd, met ook excursies naar bedrijven. De leerlingen hebben inmiddels allemaal een toets gedaan, met goed gevolg. Na een paar daagjes in Meppel voeren ze weer terug naar Rotterdam.

Tussen de bedrijven door konden de leerlingen vol trots aan hun ouders uitleg geven over het moderne schip. Die kwamen 15 maart in groten getale op bezoek. Sommige ouders werden zelfs even getraind door de bootsman om een tros over een bolder te werpen, uiteraard onder luid gejuich. De jongeren verzorgden zelf de rondleiding. Iedereen kreeg alle ruimtes op het schip te zien.

De Ab Initio is 67 meter lang en 8,20 meter breed en beschikt over meerdere generatoren, een accupakket, 200 m² aan zonnepanelen, een windturbine en een vuilwaterbehandelingssysteem. Het schip kan vier uur aan één stuk emissieloos varen, vertelden diverse leerlingen trots aan hun ouders. En ook dat maakte indruk.

De leerlingen gaven zelf uitleg tijdens de rondleiding. Onder meer in het stuurhuis. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

Alleen maar leuke verhalen

Amber Huisman vertelt: “Leuk om te zien hoe alles werkt aan boord, dit zie je normaal niet snel.” Ze leert economie en handel en kijkt nu hoe ze over een jaar verdergaat. “Sommige dingen zijn leuk aan boord: de machinekamer, het sleutelen, maar ook het reizen met een schip, evenals het teamwerk.”

Ze beslist nu nog niet of ze dit werk later wil gaan doen. Aletta en Jan Karel Huisman hadden speciaal vrij genomen om hun dochter te bezoeken en haar ervaringen te delen. “Wij steunen haar volledig in de keuze, al zal ze bijvoorbeeld in de zeevaart later wel veel van huis zijn. Het is haar keuze en wij helpen waar nodig om een goed beroep te kiezen. Tot nu toe hebben we alleen maar leuke verhalen gehoord van Amber.” “Het is gaaf,” zegt ze zelf.

“Het leek mij wel leuk, ervaring op te doen aan boord,” stelt Roy Pruntel. “Ik heb weleens met schepen gewerkt, dat was voor mij de reden om aan dit keuzevak mee te doen. Ik wist er nog niet veel van.” Hij vindt het werken en leven aan boord mooi. “Het is toekomst wat zich hier afspeelt, dit is de duurzame scheepvaart.” Hij heeft in de keuken gewerkt en mogen sturen; hij vindt het een leuke uitdaging. “Of ik erin verderga weet ik nog niet, ik heb eigenlijk altijd treinmachinist willen worden. Maar een van deze twee beroepen gaat het echt worden.”

Stuurman of machinist

Leerling Yordi Kroes weet al langer dat hij wil gaan varen. Zijn vader, Erik Kroes, is machinist bij Royal Wagenborg op containerschip Rijnborg en hij is ook al vaker met een reisje mee geweest, onder meer naar Schotland. Dit schip is wel kleiner, constateert hij, maar supermodern.

Zijn opa Roel Kroes en moeder Lorena Leida twijfelden geen seconde om Yordi te bezoeken op de Ab Initio. Lorena Leida vindt het spannend en weet al dat het weken op en af is in de zeevaart. Opa Kroes heeft de reis van Yordi van Rotterdam naar Meppel gevolgd via AIS. “Schiemanswerk, kombuis, sturen en als laatste ga ik de machinekamer doen,” zegt Yordi. “Ik wist al dat het leuk is. Of ik word stuurman of ik treed in de voetsporen van mijn vader als machinist.”

tekst: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -