“Zero emissie-logistiek is haalbaar”

1

Zero emissie logistiek is haalbaar. Die stelling vond 17 september brede instemming onder de ruim 150 deelnemers van de Lean & Green Summit in Culemborg. Het congres werd georganiseerd door Topsector Logistiek en Connekt, de uitvoerder van het Lean & Green programma in Nederland.

Henk van der Wal, Van der Wal Transport: “We streven naar zero emissie. Dat kunnen we alleen bereiken als we samenwerken.” Mariëlle van Spronsen, PostNL: “Samenwerken, ook met concurrenten, is essentieel. Dat doen wij dan ook. Maar kijk ook wat je zelf kunt doen. En dan zijn de Lean & Green Sterren de beloning voor het werk aan de CO₂-reductie.”

Lean & Green

In de afgelopen elf jaar is Lean & Green uitgegroeid tot de leidende Europese community voor zero emissie-logistiek. Aan Lean & Green zijn inmiddels ruim 500 bedrijven uit heel Europa verbonden: binnenvaartbedrijven, verladers, logistiek dienstverleners, wegvervoerders, winkelketens, expediteurs, terminals en havens. Door de toenemende vraag naar duurzame logistiek blijft Lean & Green groeien.

Na de Klimaattop van 2015 liet de Topsector Logistiek de Nederlandse verduurzamingsopgave voor de logistiek uitrekenen: in 2030 moet de sector als geheel 49 procent CO2 hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. In 2050 gaat het om een collectieve reductie van 95 procent.

Lean & Green maakt deze opgave volgens Connekt praktisch en haalbaar voor alle deelnemende organisaties. Naast de bekende technische en brandstofoplossingen, verpakkingen en bundeling, ontsluit Lean & Green nieuwe mogelijkheden om de CO₂-productiviteit in de keten te verbeteren. Dankzij meer samenwerking, joint corridors, inzicht in data en datadelen kunnen bedrijven dat doel nog effectiever bereiken.

Sterren

Voor het bereiken van concrete CO₂-doelstellingen worden organisaties beloond met Lean & Green Awards en Stars. De eerste drie Sterren zijn relatief: bedrijven worden beoordeeld op hun eigen CO₂-prestatie of afgemeten aan hun branche (CO₂ per ton en CO₂ per ton/km). De 4e en 5e Ster zijn nog in ontwikkeling, maar zullen absolute doelstellingen – direct gekoppeld aan de Klimaatakkoorden – vertegenwoordigen. Vijf Lean & Green Stars staan voor 0 procent emissie. Het predicaat Lean & Green waarborgt dat het gaat om structurele besparingen, ondanks de groei van een bedrijf, de keten en vraag van de markt.

 

 

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.