Rijkswaterstaat sluit de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal op maandag 7 oktober. Tijdens de proefsluiting zakt de keerschuif in het kanaal en wordt het remmingwerk voor de kering gesleept.
Belangstellenden kunnen toekijken vanaf een speciaal ingericht kijkpunt aan de westzijde van Ravenswaaij tussen kilometer plaatje 62 en het elektriciteitshuisje. Dit kijkpunt is van 08.00 tot 12.00 uur open.
Bijzondere gebeurtenis
De hoogwaterkering Ravenswaaij is altijd klaar om gebruikt te worden. Van tevoren is niet te voorspellen wanneer een sluiting nodig is. Soms meerdere jaren niet, soms zelfs twee keer in een hoogwaterseizoen. Een sluiting duurt gemiddeld ruim een week.
Tijdens de proefsluiting worden alle procedures uitgevoerd die horen bij de sluiting van de kering. Inspecteurs en technici kijken of de installatie goed werkt en smeren de onderdelen.
Ook wordt de vangconstructie voor de kering gesleept. Dit zijn drijvende hekwerken die voorkomen dat schepen tegen de keerschuif varen wanneer zij per ongeluk doorvaren of te laat remmen. Daarmee wordt schade aan de waterkeringen voorkomen.
Hoogwater
Door de waterkering goed te onderhouden wil Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat wij in Nederland droge voeten houden. Het zuidelijk deel van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Ravenswaaij en Tiel, staat normaal in open verbinding met de Lek. Het waterpeil stijgt en daalt mee met dat van de Lek.
Bij een waterstand van 5,50 meter boven NAP wordt het kanaalpeil te hoog. Vóór deze waterstand wordt bereikt sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering Ravenswaaij. Er zakt een keerschuif in het kanaal. Deze keerschuif sluit het kanaal af van de Lek. Dit voorkomt hoogwaterproblemen in het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal.