- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenVerschuivingen in het containerklassement

Verschuivingen in het containerklassement

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

De Wereldhavendagen zorgen altijd voor een groots spektakel. Zo ook in 2021 en ondanks de coronabeperkingen trokken ze weer veel bezoekers. Toevalligerwijs was er op die zaterdag ook nog een extra groots spektakel, want rond 16.00 liep de Ever Ace binnen. Dat is met een GT van 235.579, een DWT van 241.960 en capaciteit voor 23.992 TEU thans het allergrootste containerschip ter wereld.

Het kwam via het Suezkanaal van Yantian en was ter gelegenheid van de maidentrip beladen met uitsluitend Evergreen containers. Op z’n Rotterdams werd het gelijk betiteld als ‘het groene beest’ en met een uitbundig waterballet van de RPA 16 verwelkomd. Ook de nostalgische zeesleper Elbe gaf acte de présence.

Evergreen opereert met 203 schepen en staat zevende in het containerklassement. Ze hebben een rigoureus nieuwbouwprogramma van 67 schepen. Van deze A-Klasse (400 meter lang en 61,50 meter breed) volgen nog elf zusterschepen en van de nog in de vaart te komen schepen zijn tot nu toe vier namen bekend, de Ever Act, Aim, Alp en Arm.

Hiermee zal Evergreen binnen afzienbare tijd ONE voorbijgaan in het containerklassement en wellicht een bedreiging gaan vormen voor Hapag-Lloyd, dat nu op plaats 5 staat. Recentelijk is COSCO voorbijgestreefd door CMA-CGM, dat nu op de derde plaats staat. MSC, nu tweede, zal binnen niet al te lange tijd Maersk van de eerste plaats gaan verdringen.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Arjan Elmendorp
(www.wssrotterdam.nl)

Delen

- Advertentie -

Meer

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -