- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsUrkersluis 18 april weer open

Urkersluis 18 april weer open

- Advertentie -

Delen

De renovatie van de Urkersluis en de brug over de sluis is succesvol verlopen. Dat betekent dat de brug op zaterdag 18 april weer open is voor het verkeer en de sluis weer gebruikt kan worden door de scheepvaart.

De grootste klus was het vervangen van het bedieningssysteem en de besturing van de brug en de sluis. Daarnaast zijn er ook allerlei andere werkzaamheden uitgevoerd.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • vervangen van de schuiven in het omloopriool (de buis waardoor het water in of uit de sluis stroomt tijdens het schutten)
  • plaatsen van nieuwe en extra camera’s, waardoor de bedieningsmedewerker beter kan zien wat er in de sluis en op de weg gebeurt tijdens het bedienen
  • nieuwe omroepinstallatie, waarmee de bedieningsmedewerker kan spreken met de schippers in de sluis
  • vernieuwen van de waarschuwingsseinen, zowel voor het wegverkeer als voor de scheepvaart.
  • nieuwe glijtouwen in de sluiskolk
  • schilderen van onder andere de stellage waar de nooddeuren in hangen en de verschillende hekwerken
  • bouw van een noodbediencentrale

Ook na 18 april zullen er nog werkzaamheden plaatsvinden. Zo worden er betonreparaties en schilderwerk uitgevoerd. Op termijn worden ook de wachtsteigers en de remmingwerken aan beide kanten van de sluis vervangen. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer dit precies gaat gebeuren.

Nieuw bedieningsysteem

De Urkersluis is de eerste van de zestien locaties waar de provincie aan de slag is gegaan met project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’. Het is dus ook de eerste plek waar het nieuwe bedieningssysteem is geïnstalleerd.

De bouw ervan is een belangrijk onderdeel van dit grote renovatieproject. Alle dertien beweegbare bruggen en elf sluizen worden sinds 2014 vanuit één bedieningscentrale op het provinciehuis bediend. Dit centraal aangestuurde systeem wordt nu dus vervangen. De bruggen en sluizen worden weliswaar vanuit één punt aangestuurd, maar elke brug en sluis heeft een eigen manier van bedienen.

De provincie verwacht dat met het nieuwe systeem minder storingen optreden. Op twee plaatsen in de provincie worden ook noodbediencentrales gebouwd. Mocht de centrale op het provinciehuis uitvallen, dan kunnen de bedieningsmedewerkers straks uitwijken naar de noodcentrale, bij de Urkersluis op Urk of bij de Noordersluis in Lelystad.

Eerstvolgende locaties

Na de renovatie van de Urkersluis volgt in september de Arie de Witbrug op Urk en in oktober de Friese Sluis, helemaal in de noordpunt van de Noordoostpolder, vlakbij Lemmer. De planning is dat de werkzaamheden aan de Arie de Witbrug op 31 augustus starten en vijf weken zullen duren. Dit betekent dat in de periode van 31 augustus tot 4 oktober de Arie de Witbrug gestremd zal zijn.

Alle zestien locaties worden zo achter elkaar opgeknapt. De werkzaamheden vinden zoveel mogelijk buiten het recreatievaarseizoen plaats. De planning is dat eind maart 2023 alle bruggen en sluizen gerenoveerd zijn en de provinciale bedieningscentrale helemaal omgebouwd is.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -