- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSchippersVereniging Schuttevaer sluit de gelederen

SchippersVereniging Schuttevaer sluit de gelederen

- Advertentie -

Delen

Landelijk voorzitter Erik Schultz van SVS is positief over de vergadering  op 6 mei: “De gelederen zijn weer gesloten met alle afdelingen.” Met het bestuur van afdeling Utrecht, dat niet aanwezig was, gaat het hoofdbestuur binnenkort contact opnemen.

Dat afdelingsbestuur stapte half april op uit onvrede over de positie die (de afdelingen van) SchippersVereniging Schuttevaer en de B-leden innemen sinds de fusie van KBN-Schuttevaer en CBRB tot Koninklijke Binnenvaart Nederland vorig jaar. Op 6 mei sprak het hoofdbestuur met afdelingsbestuurders over de uitkomsten en aanbevelingen in een rapport over het fusieproces en de zaken die nog niet goed geregeld zijn.

“Het aftreden van het bestuur van Utrecht is wel een signaal geweest voor het hoofdbestuur dat we niet goed gecommuniceerd hebben”, aldus Schultz. Hier wil het hoofdbestuur verandering in brengen, onder andere met het delen van de nieuwsbrief. Ook wordt het logo  van SVS aangepakt en gaat de vereniging zorgen voor een handleiding voor de besturen, zodat de wijzigingen zoals die nu zijn overeengekomen ook duidelijk worden.

Te lang over gedaan

“We hebben er gewoon te lang over gedaan om het samengaan te stroomlijnen. Achteraf gezien hadden we er misschien een halfjaar langer over moeten doen om het beter te regelen”, zegt Schultz. “We zijn met veel dingen bezig en het belangenbehartigingswerk moet ook doorgaan.”

“We hebben met een presentatie laten zien hoe het zou moeten werken en dat de afdelingen en bestuursleden de ogen en oren van het nautisch technische domein zijn. Of dat nu A of B-leden zijn, is niet zo relevant. De vereniging Schuttevaer werkt gewoon in een samenspel en dan kan er veel. We hebben de vormen gevonden waar het wel mogelijk is om het regionale werk te blijven doen namens KBN.”

Afdelingsbestuurders hoeven niet elke keer hun vinger op te steken of ze iets mogen doen of zeggen. Binnen het normale kan dat gewoon, geeft Schultz aan. Of daarover op papier zaken veranderd zijn, is niet duidelijk.

B-leden

Voor de B-leden verandert er niets; die houden dezelfde invloed als onder Koninklijke BLN-Schuttevaer. Dat loopt via de vergadering. De bestuurders – en dat kunnen nog steeds B-leden zijn – in de lokale afdelingen kunnen in de uitvoering gewoon nautisch-technische zaken bespreken met regionale vaarwegbeheerders.

“Als je de stukken leest, is dat onderhandelen en praten niet verboden. Daarnaast kunnen zij hun declaraties voor de kosten gewoon indienen, daar hebben we procedures voor afgesproken. Maar het moet wel duidelijk zijn dat het geen verenigingskosten zijn. De Belastingdienst is in die zaken gewoon heel duidelijk.”

Ogen en oren

Het predicaat ‘Koninklijk’ is overgegaan naar KBN, dat zit ook een deel van de SVS-leden dwars. Volgens Schultz is dat zo’n beslissing aan de koning. “Prinses Beatrix is nog wel steeds onze beschermvrouwe.”

De website van de KBN zal binnen afzienbare tijd opnieuw worden opgezet, opdat de ledengroepen zich duidelijker kunnen presenteren – ook die van SVS. “Dat heeft echter tijd nodig… Namen en pagina’s op de site en de app verander je niet zo makkelijk zonder grote kosten te maken.”

“We zijn niet van plan om alles de nek om te draaien, we moeten alles doen om de nautisch-technische zaken samen te regelen. Het is nu meer gestructureerd in een grotere vereniging, KBN. We moeten het samen doen, we hebben ook de lokale afdelingen en leden nodig, het zijn de ogen en oren voor ons.”

tekst: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -