- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVT gaat varen op FAME

VT gaat varen op FAME

- Advertentie -

Delen

Verenigde Tankrederij gebruikt voor mts Vlissingen voortaan 100 procent FAME als brandstof. Dat is de uitkomst van een negen maanden durende pilot met de biodiesel. 

VT Group werkt daarvoor samen met FinCo Group, de leverancier van duurzame energieoplossingen. Samen willen zij een bijdrage leveren aan de noodzakelijke CO2-reductie in de binnenvaartsector en daarvoor de mogelijkheden van biodiesel in de binnenvaart aantonen. Daarom testen ze verschillende biobrandstoffen op verschillende schepen, om er zo ervaring mee op te doen. Voor de pilot heeft VT Group de conditionering van het brandstoftoevoersysteem op de Vlissingen aangepast.

Direct toepasbaar

Claudia Beumer, Global Accountmanager bij VT Group zegt: “Wij zijn tevreden. Zelfs in deze pilotopstelling op de Vlissingen hebben zich geen technisch onoplosbare situaties voorgedaan. FAME is een mooie biodiesel die, met minimale technische aanpassingen, direct kan worden toegepast in de binnenvaart. VT wil FAME als biodiesel nu structureel inzetten en toewerken naar vergroening van de VT-vloot, samen met FinCo.”

Na de Vlissingen wil VT Group de Vorstenbosch, het grootste bunkerschip ter wereld, omzetten op FAME. Daarna kunnen ook de andere schepen uit de vloot overgaan op biodiesel. Die schepen zullen starten met een lagere blend, waar zonder de benodigde aanpassingen direct een CO2-reductie kan worden behaald. In de komende jaren worden de schepen één voor één technisch gereed gemaakt om de overstap te kunnen maken naar 100 procent FAME.

100 procent FAME

FinCo leverde de benodigde FAME, die deels bij Argent Energy is ingekocht. FAME is biodiesel die wordt geproduceerd uit dierlijke en plantaardige restvetten of gebruikte frituurolie. Het kan een CO2-reductie opleveren tot 89 procent. 100 procent FAME is volgens FinCo en VT Group “een zeer toegankelijke biodiesel die met minimale aanpassingen kan worden gebruikt”.

Tijdens de proefperiode hebben de twee bedrijven veel bruikbare gegevens verzameld en technische kennis opgedaan over de operationele inzet van de brandstof onder diverse omstandigheden. Met “die waardevolle informatie” kunnen VT Group en FinCo Group nu gezamenlijk verder.

Claudia Beumer (VT Group) en Alex van der Made (FinCo Group). (foto VT Group)

Ervaring met duurzame brandstoffen

Zowel FinCo als VT Group heeft namelijk de intentie uitgesproken om de goede samenwerking voort te zetten. “Als onafhankelijke leverancier van een breed portfolio aan (bio)brandstoffen zit FinCo zo dicht mogelijk op haar belangrijkste klanten”, aldus Alex van der Made, Manager Supply.

“De afgelopen jaren hebben we met onze infrastructuur en ervaring met duurzame energiedragers een unieke marktpositie gecreëerd om de binnenvaart te voorzien van duurzame brandstoffen. We kijken ernaar uit om VT Group in de toekomst te ondersteunen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.”

 


FAME is in de binnenvaart niet onomstreden. Er bestaan zorgen over de risico’s van het verplicht bijmengen van biobrandstoffen, en dan met name van FAME.

Volgens schippersvereniging ASV en verzekeraar EOC is het milieuvoordeel gering of zelfs negatief, aangezien biodiesel minder zuinig zou zijn dan gewone diesel en de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof zou toenemen. Ze wezen in 2021 in een brandbrief op het gevaar dat “(vroegtijdige) verstopping van filters leidt tot schade en, in het ergste geval, stilvallende motoren tot gevolg.” Daarnaar wordt momenteel onderzoek gedaan.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -