- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMona Keijzer begrijpt situatie chartervaart

Mona Keijzer begrijpt situatie chartervaart

- Advertentie -

Delen

“Ook de ondernemers van de Hollandsche Zeilvloot ondervinden enorme last van de gevolgen van het COVID-19 virus. De persoonlijke verhalen gaan me echt aan het hart. Het gaat bij de Hollandsche Zeilvloot niet alleen om ondernemers, ook om cultureel erfgoed.” Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat 29 juni tijdens een bezoek aan de chartervaart in Kampen.

Aan boord van de 2-mastklipper Sûdwester ging Keijzer in gesprek met schippers en vertegenwoordigers van de Hollandsche Zeilvloot. Ze wees erop dat het kabinet verschillende maatregelen getroffen om ook deze ondernemers te helpen. Eén van die regelingen is de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Sinds dinsdag 30 juni kunnen ondernemers daar gebruik van maken.

Specifieke maatregelen gevraagd

“Voor nu is het voor iedereen goed om te weten dat, in overeenstemming met de RIVM-richtlijnen, er bijvoorbeeld een mooie en veilige dagtrip geboekt kan worden”, aldus Keijzer. “Doe dat dan ook en ondersteun deze prachtige, cultuurhistorische en duurzame bedrijven.”

Joost Martijn, schipper-eigenaar van de Gouden Vloot en woordvoerder namens Hollandsche Zeilvloot vind het gesprek van grote waarde voor de chartervaart. “De problemen waar juist deze branche tegenaan loopt, zijn uniek en de komende twee jaar niet opgelost met de huidige regelingen. Een logisch gevolg hiervan is dat er specifieke maatregelen moeten komen, die ons helpen om deze lastige periode te overbruggen. Anders verdwijnt de historische zeilvloot voorgoed.”

Stapje verder

“We hebben echt het idee dat we aan de staatssecretaris duidelijk hebben kunnen maken wie we zijn, wat we doen, wat de waarde van onze bijzondere sector is en dat ze het begrijpt. Ze ziet het belang en heeft een helder beeld van de problematiek. We zijn weer een stapje verder.”

Na afloop van het gesprek voer de Sûdwester met het aanwezige gezelschap naar de Koggewerf in Kampen. Hier kreeg Keijzer een rondleiding aan boord van zeeschip Hendrika Bartelds. Dat werd in 1918 gebouwd als haringlogger. Tegenwoordig is de driemastschoener ingericht met een gezellige salon met bar, een professioneel uitgeruste kombuis en ruime hutten.

(foto Freddy Schinkel)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -