- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTweede Kamer: “Schipper volledig informeren bij gegaste lading”

Tweede Kamer: “Schipper volledig informeren bij gegaste lading”

- Advertentie -

Delen

De Tweede Kamer wil dat schippers voortaan “goede en volledige informatie over de lading” krijgen als die lading met fosfine of andere gas bewerkt is tegen ongedierte. Een motie van Cem Laçin (SP) en Remco Dijkstra (VVD) is unaniem aangenomen.

De motie was ingediend naar aanleiding van het incident met fosfine waarbij afgelopen december de bemanning van de motorschip Fox ernstig ziek werd. Ook andere schepen moesten worden stilgelegd door de te hoge gifwaardes in de lading zonnebloemschrootpellets, die in Amsterdam uit een zeeschip waren overgeladen.

Grote risico’s

De Onderzoekscommissie Veiligheidsincidenten van het Centraal Nautisch Beheer (CNB) Noordzeekanaalgebied beveelt aan dat het plan van aanpak voor behandeling van zeeschepen met gegaste lading moet worden herzien. Daarbij moet ook de procedure voor de binnenvaart worden betrokken, vindt de Tweede Kamer.

“Overwegende dat het fosfine-incident op de Fox heeft aangetoond dat schippers grote risico’s lopen als zij niet goed geïnformeerd worden over de lading die zij moeten vervoeren”, dienden Laçin en Dijkstra hun motie in. De hele Tweede Kamer vraagt minister Cora van Nieuwenhuizen om “er in overleg met de sector voor te zorgen dat schippers geïnformeerd worden over specifieke eigenschappen, gevaren en voorzorgsmaatregelen van hun gegaste lading zoals in de tankvaart al gebruikelijk is”.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -