- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsCharterwereld verandert: minder schepen, betere verdiensten

Charterwereld verandert: minder schepen, betere verdiensten

- Advertentie -

Delen

“Na corona is de verandering snel gegaan voor charterschippers.” Dat zegt Pouwel Slurink, directeur van Naupar en mede-eigenaar van de schepen Admiraal van Kinsbergen en Stedemaeght. Meest opvallende ontwikkeling is het krimpen van de actieve vloot.

Naupar bestaat niet meer in de oude vorm als boekingskantoor. Het kantoor in de Lelystadse Bataviahaven werkt niet meer exclusief voor schippers. Het is nu een ‘nautisch partner’ van de rederijen en schippers, die zelf ook klanten werven. Daarmee is de leveringsverplichting vervallen. De coronatijd zorgde voor grote verschuivingen in de markt. Slurink denkt dat enkele sterke kantoren nog steeds toegevoegde waarde hebben voor de markt.

Versnipperde budgetten

Het nadeel van de nieuwe situatie is dat de budgetten voor werving van klanten in het bedrijfsleven en bij de consumenten meer versnipperd zijn. Maar de actieve ondernemers houden hun hoofd goed boven water.

De Duitse scholenmarkt is volgens Slurink gekrompen: “De oorzaak is vooral het stijgen van de kosten.” Brandstof is duurder en daarmee ook de busreis naar de schepen. Ook eten, drinken, salarissen van matrozen en tal van aanverwante kosten zijn fors gestegen, waardoor het voor de scholen moeilijker is om de vaartochten te financieren.

Naupar concentreert zich op de Nederlandse en Duitse markt, zowel bedrijven als consumenten. Het bureau regelt meerdaagse tochten en dagtochten in Nederland.

Dat kan op enkele vijf-sterren-schepen, zoals de Stedemaeght, zelfs tot 170 personen. Dat schip is sinds een jaar weer terug in handen van de familie Slurink. De Stedemaeght werd dertig jaar geleden in de chartervaart gebracht door Pouwels ouders.  Het uit 1926 stammende schip voer oorspronkelijk vanuit Noorwegen voor de walvisjacht en werd later tot vrachtvaarder aangepast. Sinds 1994 vaart het schip als driemastbark (dwars getuigd). Tegenwoordig vanuit de Bataviahaven.

Dagtochten

Individuele dagtochten organiseert Slurink voor de Stedemaeght. ”We bereiken een gevarieerde groep; voor circa 90 procent zijn het Nederlanders. Families en bedrijven.”

Vaak komen ze via mond-tot-mond-reclame. Het schip is in topconditie. De kop heeft bijvoorbeeld een dikte van 10 millimeter en veel spanten. Er hoefden bij de herkeuring maar vier platen vervangen te worden. “Het is wel weer iets anders om ook met schepen bezig te zijn. Vroeger hadden we met Naupar er bewust voor gekozen om dat niet te doen.”

“Productontwikkeling is belangrijk, daarom ben ik ook betrokken bij de Soeverein (een spiegelretourschip, red.) en zetten we die met een nieuw ingericht interieur door een horeca-inrichter weer opnieuw in de markt. De kanonnen zijn er af en het is een luxe lounge-schip geworden. Reders moeten meedenken en met de markt meegroeien voor de toekomst van de schepen.”

Krimpende vloot

Bij de Admiraal van Kinsbergen stapte Slurink in toen het na de coronatijd slecht ging, vooral om het schip te behouden voor de vloot. Er zijn nu nog circa 220 schepen die gecertificeerd varen, een deel van de kleine schepen is afgeschaald: naar vaarten met maximaal twaalf passagiers. Die staan niet geregistreerd. De verwachting is dat het aantal schepen nog verder zal dalen, naar circa 150 schepen. Dan zullen de nog actieve reders het economisch beter hebben.

“De shake-out gaat nog wel even door. Er blijft een kleine, kloppende vloot over. Wel jammer dat het teruggelopen is. De bemensing blijft wel een puntje. We gaan het zien, de opvolging is moeizaam, kijk ook naar de boekingskantoren; de eigenaren zijn vaak al aardig op leeftijd.”

In de toekomst ziet Slurink een prima vloot, waar de eigenaren een goede boterham kunnen verdienen. “Je wordt er niet rijk van, maar voor ondernemende mensen is er goed te functioneren. De chartervaart hoort bij de onmisbare beroepen, wij doen maatschappelijk iets nuttigs. Je maakt het leven mooier door die uitstapjes. We geven voorlichting over actuele, maatschappelijke zaken. Op een schip gaan mensen met elkaar in gesprek.”

Pouwel Slurink. (foto E.J.Bruinekool Fotografie)

Sail Amsterdam

Slurink heeft zijn pijlen in de afgelopen jaren vooral gericht op de automatisering van het boekingssysteem. Vroeger moest hij bij een aanpassing nog op tien andere pagina’s handmatig wijzigingen aanbrengen. Het systeem vult, voor Naupar en de schippers, nu elke wijziging automatisch voor alle categorieën in… prijs, beschikbaarheid en nog veel meer. Daarnaast is automatische bestelinformatie en facturering doorgevoerd. Er is zelfs een automatische koppeling naar digitaal brochuremateriaal en vermeldingen op de site. Dat scheelt mankracht; na corona kunnen ze het daardoor met minder mensen op
kantoor af.

Naupar was als boekingskantoor altijd een van de grootste schepen­leveranciers voor Sail Amsterdam. Nu verzorgt Slurink de hospitality voor het evenement – onder andere met de software – en is hij beschikbaar voor advies. Uiteraard varen zijn eigen schepen straks in augustus ook in Amsterdam.

Tal van charterschepen zullen meedoen. “Het wordt weer een spektakel dat je niet mag missen”, kijkt Slurink reikhalzend vooruit. “Twee dagen in de week besteed ik met negen mensen aan het organiseren van de hospitality. Het is een enorme organisatie.” Hij is er al twee jaar druk mee.

Van 20 tot en met 24 augustus beleeft Sail Amsterdam zijn tiende editie. Dit jaar wordt de 750e verjaardag van de hoofdstad gevierd. In 1975 was de 700e aanleiding voor de allereerste Sail-editie.

Door Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -