- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHelft bruine vloot is goedgekeurd en kan uitvaren

Helft bruine vloot is goedgekeurd en kan uitvaren

- Advertentie -

Delen

Ruim de helft van de Nederlandse historische charterschepen is klaar voor het nieuwe vaarseizoen. Van de 202 schepen die de Inspectie Leefomgeving en Transport en keuringsinstanties sinds begin van het jaar hebben onderworpen aan een aanvullend onderzoek naar masten en tuigages, kunnen 115 de zeilen hijsen en met gasten uitvaren.

Een klein aantal daarvan start het seizoen met tijdelijke restricties, meldt ILT op 11 april op haar website. De meeste andere schepen zijn “binnen afzienbare tijd” klaar.

Zeventien schepen hebben een gebruiksverbod opgelegd gekregen. Hun eigenaren hebben hun tuigboek niet op tijd ingeleverd (dat moest vóór 1 april) of het aanvullend onderzoek niet afgerond vóór de deadline van 15 april.

Verouderde voorschriften

Lex Borst, projectleider van het aanvullend onderzoek bij de ILT, vertelt op de website: “In eerste instantie schrokken de inspecteurs van de bevindingen aan boord. Rondhouten die verrot waren, tuigage dat niet voldeed en sterkteberekeningen die ontbraken. Heel veel van die gebreken waren gelukkig snel te verhelpen.”

Volgens Borst hebben schippers, eigenaren, brancheorganisatie BBZ, keuringsinstanties en inspecteurs van de ILT er alles aan hebben gedaan om de bruine vloot veiliger te maken. “Het is een bijzonder intensief traject geweest waarbij we zaken zijn tegengekomen die je vooraf niet kunt overzien: algemeen geldende voorschriften die verouderd blijken, en ook schepen die in de loop der jaren zo zijn aangepast dat er geen goede normen meer voor zijn. Daar moeten het ministerie, de ILT en de sector mee aan de slag binnen de EU en in de toekomst moeten we daar ook alerter op zijn.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -